20.07.2024 | 6:37

Тази вечер по ТВ „Евроком“:„Памет без давност“ с Горан Благоев

Разузнавачка, завоалирана като пътешественичка?! – „Памет без давност“ с Горан Благоев по ТВ „Евроком“, събота – 18 март 2023 г., 19.00 ч.

Съдбата ѝ е толкова невероятна, че едва ли е белязана само от случайности. Как една млада и неомъжена българка, при това без много средства успява в междувоенния период да пропътува огромни разстояния на три континента – Европа, Северна Африка и Азия до Южен Сахалин. Възможно ли е родената в Търново и израснала в Силистра под румънска власт Люба Кутинчева да не е само първата българска пътешественичка? Нейният архив, който се пази в София разкрива много неочаквани моменти, но и крие много загадки. Дали зад страстта към пътуванията не е скрита и някаква мисия на нечие чуждо разузнаване? Вижте документалния разказ, който направих с оператора Чавдар Жиров/ Charlie Jirov и участието на доц. Михаил Груев Mihail Gruev, председател на ДА „Архиви“ , както и помощта на специалистите от агенцията – Росица Зафирова и Димитър Стоименов.

Във втората част заедно с доц. Веселина Вачкова Vesselina Vachkova ще разговорям за една от най-известните български битки от Средновековието – победата на цар Йоан Асен II над Теодор Комнин при Клокотница на 9/22 март 1230 г. Ще научите дали всъщност самонадеяния епирски владетел не е попаднал в капана на тайна договореност между негови близки родственици и българския цар; как след тази победа България се превръща в Хегемон на Балканите и кои земи влизат в нейните граници.

Очаквам ви и тази събота – 18 март – от 19.00 ч. по ТВ „Евроком“. Предаването може да следите и онлайн на https://www.facebook.com/PametBezDavn… и в https://www.youtube.com/channel/UCbhMFX3z8XLSa3sHpcdKA6A.Повторението на „Памет без давност“ е в неделя (19 март) от 13.00 ч., както и в четвъртък (23 март) от 22.00 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights