25.02.2024 | 11:00

„Тайната стая“ на Микеланджело

Снимка: Silvia Stellacci/AP/picture alliance

Микеланджело се е крил там от Медичите и е изрисувал стените. „Тайната стая“ във Флоренция вече е отворена за посетители.

„Тайната стая“ на Микеланджело не е голяма – дължината ѝ е десет метра, ширината – три, а височината – 2,5 метра. До нея може да се стигне от капелата на Медичите във флорентинската църква „Сан Лоренцо“, която е част от музея „Барджело“. В тази стая по стените са запазени десетки ескизи на великия художник, нарисувани с въглен. Те били открити напълно случайно през 1975-а година под два слоя мазилка – в рамките на търсенето на алтернативен вход за музея. „Едно време това помещение се е използвало като склад за въглища“, казва директорката на музея „Барджело“ Паола Д’Агостино.

Историците смятат, че великият художник е прекарал в това помещение два месеца през 1530-а година, криейки се от гнева на влиятелното семейство Медичи. Оттам и името на стаята – „секретна“ или „тайна“. Доскоро тя е била достъпна само за учените и изкуствоведите, но от 15-и ноември 2023-а година е открита и за посетители.

До нея обаче не биха могли да стигнат всички желаещи. По думите на директорката на музея, ще бъдат пускани само по четирима души едновременно, и то за по 15 минути. Т.е. седмично ще могат да я посетят само 100 души, след предварително записване. Експертите посочват, че този режим е необходим за запазването на рисунките. Билетът е с цена 30 евро.

От кого се е крил Микеланджело?

Семейство Медичи първоначално поддържало Микеланджело. Папа Климент VII, който също е от прочутия флорентински род, лично му е възлагал създаването на произведения на изкуството. Но след въстание, в резултат на което Медичите се оказват в изгнание, Микеланджело изоставил бившите си покровители и започнал да работи за нови.

Когато няколко години по-късно Медичите се върнали на власт, художникът се разтревожил за живота си и се скрил, създавайки по стените на малката стая ескизи на бъдещите си творби. В крайна сметка се оказало, че Микеланджело няма от какво да се опасява и след като излязъл на свобода, продължил да работи във Флоренция.

Източник: Deutsche Welle

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights