19.05.2024 | 12:11

Танцовата магия на MOVMNT 2024 завладя Русе с енергия и страст

Снимки: Пресцентър Обшина Русе

2500 сърца туптяха в един ритъм и пулс през уикенда в Доходното здание

През уикенда – 6 и 7 април, в Русе се проведе едно от най-престижните танцови събития в страната – MOVMNT International Dance Competition. Организатор на осмото издание на конкурса е едноименната организация с нестопанска цел (MOVMNT International Dance Competition), а партньор на събитието е Община Русе.

Надпреварата се проведе в Голяма зала на Доходното здание, а в нея се включиха 2500 аматьори и професионалисти от 80 танцови училища и школи от България, Великобритания, Гърция, Италия, Малта и Румъния.

Участниците бяха оценявани от 14 съдии от България, Белгия, Италия, Малта, Румъния, Русия, Унгария и Франция, а председател на съдийския панел беше Цветанка Гергинова.

В първия състезателен ден бяха включени танцови стилове от класически балет и неокласика, до характерни танци, джаз, контемпорари и лирикъл. На 7 април журито даде своята оценка за майсторството на танцьорите в стиловете Модерн, Акро денс, MTV, Ърбан и Кей поп. В неделя вечерта бе и официалното награждаване на призьорите в отделните категории. В него се включи и зам.-кметът Никола Лазаров, който поздрави създателите на впечатляващия танцов форум – Александър и Анита Асенови, за перфектната организация и приветства всички участници.

В отделните категории бяха раздадени парични награди, като най-голямата – 1000 евро, получи балетната школа към Националната опера в Букурещ. На танцовата школа „The Wings of TT“ бе връчена награда от 600 евро, а танцовите студиа „Dance experience”“ и „S.KiLLs“-Букурещ получиха по 500 евро. За своите изпълнения Ема Орландо от „Dance experience”, Михай Радукану от „LC Floria Kapsali/ONB“ и Майа Никола от „Joy2dance“ бяха наградени с по 300 евро. Класиралите се на първо, второ и трето място бяха наградени с купи, като всички участници получиха грамоти и медали.

Освен парични награди, на най-добрите танцьори бяха предоставени финансово обезпечени покани за участие в престижни международни конкурси и майсторски класове в Европа и САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights