24.04.2024 | 16:48

Танцов спектакъл разглежда темите за конформизма, себеприемането и овластяването в съвременния свят

Behind you – солов танцов пърформанс, снимка – Yalta Art Room/Георги Сиркатов

Behind you – солов танцов пърформанс на хореографа Филип Миланов и артиста Елизабет Якимова в главната роля, ще има премиера на 1 март в Yalta Art Room. Представлението борави с езика и средствата на съвременния танц и театър, за да създаде мултижанров моноспектакъл, разказват от екипа.

По думите им те изследват сложността и постоянно променящата се концепция за идентичност. Застъпват темите за конформизма, себеприемането, разнообразието и овластяването в съвременния свят, като в крайна сметка цели да остави впечатление и усещане за приобщаване, единство и надежда за едно по-добро бъдеще. „Това е солов танцов пърформанс за връзката между съзнателните и безсъзнателните ни опити. Спомените се сливат и разделят, търсейки пътя си към съзнанието. Способността на човешката психика да „загърбва“ и заличава спомени и ситуации не е просто тема, а същностен елемент от пътешествието във вътрешния свят на възможностите за осъзнаване и самооткриване“, казва Филип Миланов.

Костюмограф е Яел Дуев-Тайг, а музикалното оформление на спектакъла е на Станислав Генадиев.

Филип Миланов завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2014 г., със специалност „Театър на движението”. По време на обучението си паралелно завършва програмата Dance Port Derida и става титулярен изпълнител в танцовата компания Derida Dance, като участва в различни техни международни проекти. От 2012 г. е  част от трупата на балет „Арабеск“, където по-късно става солист. Като изпълнител работи с български и чуждестранни хореографи като Морис Кози, Лиам Стийл, Лиат Магнези, Питър Ленг, Джънгин Лий, Лаура Вицлебен, хореографи от Американския танцов театър „Алвин Ейли“, както и с режисьори като Джед Харис и Серджо Кастола. Изпълнява роли в над 40 заглавия на танцови и театрални постановки. Участва във фестивали в България, Сърбия, Словения, Италия, Унгария, Австрия, Германия.

Елизабет Якимова завършва средното си образование в Националното училище за танцово изкуство, специалност „Модерен танц“, със стипендия на името на Маргарита Арнаудова. Същата година става част от трупата на балет „Арабеск”. Като независим артист е част от Stream Dance Company. През 2021 г. завършва бакалавърска степен „Балетна педагогика” в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. През 2022 завършва и магистърска степен по същата специалност.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights