17.07.2024 | 19:47

Тараклийци популяризират българския фолклор в Турция

Снимка: Елена Мишкой

Образцов танцов ансамбъл „Български извор“ към Дома на културата и ансамбълът „Съзвездие“ към Детската школа по изкуствата на район Тараклия участваха в седми международен Есенен фестивал в турския град Сиде, Анталия.

За гостите и участниците на фестивала артистките от Тараклия – центъра на българите в Молдова, изпълниха такива танцови композиции като „Четворно“, „Варненски танц“, „Тракийски танц“ и „Молдовски танц“. Ръководител и хореограф на ансамблите е Елена Мишкой. Общо 1200 участници от Армения, Грузия, Иран, Казахстан, Дагестан, Русия, Румъния, Украйна, Молдова, Полша и други страни представиха своята култура в различни жанрове, включително народни танци, модерни танци, музика и художествена гимнастика.

„Преживяхме много емоции, създадохме уникални спомени и завършихме това приключение с нови запознанства. Разбира се, понякога бяхме уморени по време на концертите, но всяка минута си заслужаваше“, казаха момичетата пред изданието tuk.md.

Ансамблите от Тараклия бяха удостоени с възпоменателни награди за отличното си представяне и участие във фестивала. Организаторите на фестивала подчертаха значението на факта, че всички култури по света са общо богатство на човечеството, а общите мотиви и елементи на танца и музиката помагат за обединяването на обществата от различни страни.

ИРИНА БОГОЕВА, ТАРАКЛИЯ

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights