23.02.2024 | 6:14

Театралната импресия „4+1“ ще бъде представена в Софийска градска художествена галерия

Плевенският Драматично-куклен театър (ДКТ) „Иван Радоев“ ще представи на 24 януари в Софийска градска художествена галерия (СГХГ) театралната импресия „4+1“ от Димитър Кабаков. Това съобщи Гергана Пирозова, драматург в театъра.

В момента в СГХГ е представена изложбата „Янаки Манасиев. Самотен и встрани“, посветена на 90 години от рождението на твореца. Експозицията включва над 70 живописни творби и 20 графики на Манасиев, които ще се превърнат в декор за спектакъла.

Припомняме, че премиерата на „4+1“ се състоя на 9 ноември в галерия „Арт център – Плевен“. Автор на драматургичния лиричен текст е Димитър Кабаков, вдъхновен от творчеството на Янаки Манасиев. Режисьор на спектакъла е Надя Панчева. В ролите са актьорите Ирена Ненчева, Дориана Гълъбова, Маргарита Костова, Мариета Калъпова и Сергей Константинов.

„Идеята за създаването на спектакъла дойде от страна на Художествена галерия „Илия Бешков“ през май месец 2023 г., където се състоя пърфоманс, посветен на творчеството и живота на художника Янаки Манасиев“, разказа Димитър Кабаков. „Реакцията на публиката ни даде кураж да продължим и да създадем цялостно представление. На пърформанса през май месец присъства и уредникът на едноименната къща-музей Стефан Игнатов, който бе силно развълнуван от този наш артистичен опит. С негово специално разрешение ползваме и една от най-известните картини на Янаки Манасиев „Портрет на момиче“ за плакат на представлението“, добави авторът на пиесата, който е и директор на Плевенския театър.

В „4+1“ между документалистика, изобразително изкуство, поезия и художествена измислица се разгръщат съдбите на четири жени – модели на Янаки Манасиев, разказващи за срещите си с твореца и неговото изкуство.

Чрез театралната импресия „4+1“ ДКТ „Иван Радоев“ постави началото на най-новата си инициатива „Театър в галерията“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights