28.02.2024 | 13:49

Театър ВЕСЕЛ с отличие от фестивала „FLUM’ 23” в Босна и Херцеговина

Снимки: Театър ВЕСЕЛ

Театър ВЕСЕЛ се завърна от Международния фестивал на кукленото изкуство  „FLUM’ 23”. Домакин на събитието е Кукленият театър в град Мостар – духовната столица на Босна и Херцеговина. Търновските актьори изиграха спектакъла „Русалка“ – представлението, с което отбелязват 25 годишния юбилей на Театър ВЕСЕЛ. При селекцията на фестивала  са участвали над 90 театрални формации. Допуснати в конкурсната програма са само 8 спектакъла – от Босна и Херцеговина, от Сърбия, Израел, Франция, Турция, Румъния, Република Сръбска и България. Съпътстващата програма включва церемониално откриване на музей на куклите, работилнички за деца, промоции на книги, артистичен панел – въведение към дизайна и технологията на изработка на кукли. Финалното събитие преди обявяване на наградите и закриването на фестивала се състоя на брега на р.Неретва под световноизвестния Стар мост – изработените от децата лодки осветиха водата и отплаваха като посланици на мира, обединението и приятелството.

Директорът на фестивала и театрални критици оцениха високо работата на екипа на Театър ВЕСЕЛ (режисьор – Тодор Вълов; сценограф – Наталия Гочева; композитор – Пламен Мирчев-Мирона; актьори – Елка Баланова, Веселин Василев). Г-н Един Кметаш – директор на театъра в Мостар заяви желание за бъдещо творческо сътрудничество с търновския театър. 

От премиерата на „Русалка“ до края на септември спектакълът е представян на международни фестивали в Брашов (Румъния), във Варна, Търговище, Плевен, Велико Търново, Смолян, Бургас. След броени дни търновските кукленици отново пътуват зад граница със същото представление. Този път дестинацията е Баня Лука – столицата на Република Сръбска, а театралният форум е двайсет и второто издание на Международния фестивал на детските театри. 

Но, преди това Театър ВЕСЕЛ ще представи своята „Есенна въртележка“ в дванадесетия фестивал „Забранено за възрастни“ в Смолян и региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights