23.07.2024 | 14:39

„Театър 199“ поставя един от финалистите в конкурса за съвременна драматургия „Славка Славова“

„Шишарки“ в „Театър 199“ Снимка: „Театър 199“ /Иван Дончев

На 3 юли в „Театър 199“ е премиерата на „Шишарки“ от Екатерина Георгиева, съобщават от театъра.
През 2022 година пиесата бе един от финалистите в седмото издание на конкурса за съвременна българска драматургия „Славка Славова“.
Стела, сестра ѝ Рони и техните партньори Алекс и Асен се събират в семейната вила по случай трийсетгодишния юбилей на Рони. Четиримата са били заедно за последен път преди две години, когато съдбата завинаги преобръща живота им. Сега те се опитват отново да намерят път един към друг, но се появяват, сякаш заедно с аромата на шишарки от заобикалящата ги гора, неподозирани тайни от миналото, неочаквани истини за настоящето и трудни въпроси занапред.
Може ли човек да бъде безпощадно искрен с онези, които обича? Способен ли е да изрече онова, което е най-трудно за изричане? Какво се случва с премълчаното и колко премълчаност може да се трупа, преди да отекне истината като мълния сред борове? Това са част от въпросите, които представлението поставя.
„Шишарки” е пиеса за онези изпитания, които връхлитат без предупреждение и оставят след себе си дълбока следа. Пиеса за отложените разговори и родената от това самота, която парадоксално можеш да изпиташ само до най-близките си хора. И не на последно място – пиеса за инстинкта да оцеляваш, за силата да устояваш“, разказват от екипа на спектакъла.
Постановката е на Лиза Шопова. Сценографията е на Красимир Вълканов, музиката – на Петя Диманова. Участват Асен Мутафчиев, Виттория Николова, Костадинка Аратлъкова, Петър Дочев.
Екатерина Георгиева е родена през 1989 г. в Бургас. Средното си образование получава в бургаската немска езикова гимназия „Йохан Волфганг Гьоте”. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2013 г. в класа на проф. Ивайло Христов. От 2015 до 2017 година е част от трупата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, Варна. От 2017 г. до сега е част от трупата на Сатиричния театър „Алеко Константинов“.
Първата ѝ пиеса – Testdrive (2016), е избрана за участие на фестивала „Панаир на младите“ (2016), провеждан в Младежкия театър „Николай Бинев”. Следва пиесата „Късметлията с ръждивия револвер” (2019), премиерата на която е 2021 г. в „Нов театър НДК“. Третата ѝ сценична творба „Свободно падане” (2022) става част от българската селекция на европейската мрежа за съвременна драматургия Eurodram и е реализирана в рамките на фестивала ProText (2022).
През 2021 година участва в ателие за драматургично писане с ментор Георги Тенев. По-късно работи с неговия екип по създаването на сценария за телевизионния сериен филм „С река на сърцето”, излъчван по „Нова телевизия“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights