24.07.2024 | 20:46

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата „Архангел Михаил“

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в „Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла „Архангел Михаил“ по текстове на Георги Марков.
Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30 години след създаването си заради цензурата на комунистическия режим, а първата ѝ постановка в България (ДТ Ловеч, 2002 г.) не се задържа дълго на сцена.

В края на 2023 г. новосформираното Театрално дружество „Конфликт“ вдъхна нов живот на пиесата „Архангел Михаил“, като тя имаше своите първи успешни представления, а публиката беше развълнувана и замислена от видяното.

В БНР-Радио София гостуваха младите, талантливи театрали от ТД „Конфликт“.

Режисьорът Александър Христов разказа за смисъла на тази постановка днес, много години по-късно след убийството на писателя от съветските и българските комунистически тайни служби.

„Георги Марков е ценен най-вече с това, че той ни напомня свободата, а ние и тримата (от екипа) сме родени и живели в така наречените „свободни“ години, във времето на демокрацията. Решихме, че трябва да се занимаваме с автори, които са ощетени от комунистическия режим и са говорили за свободата.
Именно защото на нас днес не ни се налага да искаме специално разрешение от МВР, специални паспорти, за да пътуваме, да се видим с близките си в Петрич или в други краища на страната. Другата причина е, че свободата днес е твърде половинчата, защото ние, които се занимаваме с изкуство, ставаме свидетели всекидневно – по театри, музеи и галерии, как едни дребни чиновници не могат да направят план, това изкуство да се отвори към света“, посочи режисьорът.

По думите му, изкуството остава тук, затворено сякаш в миналото и не казва нищо на човека от 21 век.

„Когато четем Георги Марков, виждаме абсолютно същите неща – някакви хора, узурпирали властта, говорят от името на народа, а народът има различни щения – иска да бъде свободен, а не някой друг да направлява дните му, той да прави своето битие и своето ежедневие – допълни Христов. – Пиесата с историите идва да разкаже, че ние виждаме как нещата някак си не са се променили – 40-50 години по-късно.“

С какво особено впечатлява и вълнува днес Георги Марков, споделиха и младите актьори, главни действащи лица в пиесата „Архангел Михаил“.

„Не просто участваме в пиесата, защото сме поканени. Ние сме съинициатори, тя е наша обща идея. Избрахме Георги Марков, защото той е памет, жизненоважна за развитието на България, за да знаем какво се е случвало в соца, което удобно е изтрито и заметено под килима. 

Истината е, че младите хора нямат идея кой е Георги Марков, какво е било през комунизма. По-лошото е, че дори не знаят какво е било преди комунизма. Липсва причинно-следствена връзка за младия човек за периодите турско робство – Освобождение – Царска България – комунизъм и това, което е сега. Размиват се цели епохи, форми на управление, диктатури, поради което повечето млади хора са аполитични, и нямат идея какво се случва тук и сега“, споделиха актьорите Румен Троев и Цветан Апостолов.

По думите им всеки българин трябва да прочете за престъпленията, които са се случвали в комунистическа България.

„В онези години, в годините на тоталитаризма, на комунизма, на робството, на диктатурата, е имало добри хора, които са си помагали помежду си и са си подавали ръка. Тъжното е, че днес, в една свободна и демократична България, трудно можем да видим именно тези хора“, поясниха от екипа на ТД „Конфликт“.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights