23.02.2024 | 18:29

ТЕТРАЛОГИЯТА „ПРЪСТЕНЪТ НА НИБЕЛУНГА“ ОТ РИХАРД ВАГНЕР ЩЕ БЪДЕ ИЗЛЪЧЕНА В 12 ПОРЕДНИ НЕДЕЛИ ОТ 1 ОКТОМВРИ, 13.30 Ч. ПО БНТ 1 (видео)

На 1 октомври – Световния ден на музиката, както и денят, в който Софийската опера ще представи „Валкюра“ във Фестивалния театър във Фюсен, Германия – ви каним да споделим началото на телевизионното излъчване по Българската национална телевизия на грандиозната тетралогия на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“, съобщават от Софийската опера и балет.

Записът е реализиран по време на премиерните спектакли през месец юли, когато се проведе впечатляващият Вагнеров фестивал на Софийската опера.

Новата постановка на „Пръстенът на нибелунга“ е последният шедьовър на режисьора Пламен Карталов. „Пръстенът“ среща за втори път зашеметяващата фантазия на режисьора и се превръща в поредния негов майсторски прочит на творбата на немския композитор.

Новата постановка на Софийската опера е високо оценена в международната преса, а сред публиката имаше гости от Европа, САЩ и Австралия. В солистичния състав са включени най-големите звезди на Софийската опера – Мартин Илиев, Цветана Бандаловска, Радостина Николаева, Костадин Андреев, Мариана Цветкова, Николай Петров, Гергана Русекова, Петър Бучков, Даниел Острецов, Красимир Динев, както и гостите Йорданка Дерилова, Томас Хол и Кристиян Чер. Сценографията е на Ханс Кудлих, художественото осветление на Андрей Хайдиняк, костюмите на Християна Михалева – Зорбалиева.

Диригент в четирите вечери на премиерните спектакли бе Константин Тринкс – фантастичен диригент, чието музициране и разбиране на вагнеровата музика покори цялата зала.

Заснемането на „Пръстенът на нибелунга“ бе огромно предизвикателство и за екипа на БНТ. За първи път в историята на телевизията се заснема подобно мащабно произведение, чието времетраене е около 16 часа. Беше търсено и намерено най-доброто решение за разположението на камерите, така че да не се пречи по време на действието на сцената, а също и на публиката. Телевизионният екип направи репетиция с камери по време на генералните репетиции и имаше привилегията да получи безценната помощ на акад. Карталов, за да бъде заснета продукцията най-достоверно и в синхрон с режисьорската концепция. Режисьори на най-мащабното оперно произведение, заснемано някога, са акад. Пламен Карталов и Милен Иванов, режисьор на пулт е Катя Груева, отговорен оператор е Георги Илиев, редактор – Бронислава Игнатова. Цялата тетралогия ще бъде излъчена със субтитри на български език.

На 1 октомври, в 13.30 ч. по БНТ 1 ще бъде излъчена първата част на „Рейнско злато“. До 17 декември, всички почитатели на оперното изкуство ще имат възможност всяка неделя да проследят „Пръстена на нибелунга“ в новата версия на Софийската опера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights