13.06.2024 | 12:40

Техниката „обрисувана рамка“ пренася зрителя вътре в картината, каза Лидия Алтънкова

"Пролетен изгрев" - картина на Лидия Алтънкова Снимка: личен архив

Техниката „обрисувана рамка“ е много специфична. Тя дава на зрителя невероятното усещане, че влиза вътре в картината, разказа пред БТА Лидия Алтънкова – самоук художник, чиито картини се радват на успех не само в България, но също така в Канада, САЩ и други страни по света. 

Самата тя научава техниката в Израел, където в продължение на година и половина работи като декоратор на картини в галерия в Тел Авив. 
Рамката, която трябва да е поне четири сантиметра, се обрисува като своеобразно продължение на изображението на картината. Няма строго изискване за материалите, с които рамките се обрисуват, посочи Лидия Алтънкова. За своите творби, в които използва тази техника, тя обясни, че рисува с масло, а рамките обрисува с темпер, като добавя в него малко лепило, а накрая поставя и лак. За десет години е нарисувала над 500 картини с обрисувани рамки. По думите ѝ  картините се възприемат като нещо ново и различно и това обяснява интереса към тях.

Много от картините с обрисувани рамки на Лидия Алтънкова са природни пейзажи. 
„Рисувам пейзажи, защото ме успокояват. Виждам, че хората също имат нужда от това и им го предавам. Те разбират усещането, с което съм направила една картина“, сподели художничката.

По образование Лидия Алтънкова е педагог, но рисува още от малка. И въпреки, че не е завършила Художествена академия, не спира да се учи, да търси и намира различни похвати и техники в изобразителното изкуство и да ги пресъздава върху платната си. 

Картина „Слънчоглед“ : „Слънгоглед“ – картина на Лидия Алтънкова

Освен обрисуваните рамки, в творбите си тя експериментира и съчетаването няколко платна (две или три) в една обща картина. Харесва ми идеята една картина да бъде разделена на няколко по-малки, посочва художничката. 
Най-голямата картина, която до момента Лидия Алтънкова е рисувала, е от този тип. 
„Имам една огромна картина, която нарисувах преди пет години по поръчка. Едно безкрайно синьо море с малка палма отстрани. Много трудно я направих. Може би два или три месеца я работих, но стана уникална. Картината съчетава три големи платна. Това е най-голямата картина, която съм правила и тя ми е любима“, разказа още художничката.  

Нейна картина, съчетаваща три платна, изобразяващи слънчогледи, е закупена и подарена на президента на България (1997 – 2002) Петър Стоянов за негов рожден ден. 

Друга интересна техника, която Лидия Алтънкова използва в творбите си е „акрилна заливка“.
„В продължение на година експериментирах абстракции. Рисувах абстракции чрез тази техника и изпитах изключително удоволствие. Случайно или не видях такива картини в интернет. Търсих море, но попаднах на тази техника. Тя ме заинтригува. Хареса ми. В продължение на месец търсих информация, запознах се в детайли с техниката, купих си материали и започнах да работя. Получават се невероятни изображения“, разказа творецът. 

След тежко боледуване от КОВИД-19, от което все още се възстановява, повече от година Лидия Алтънкова не рисува. 

„Рисуването е моят живот. Когато рисувам се чувствам щастлива и изпълнена с енергия. Абстрахирам се от абсолютно всичко, забравям целия свят, забравям коя съм, как се казвам и влизам в картината. Моите картини са много ярки. Това е цветът на душата ми, на енергията ми. Това съм аз. Сега се чувствам ограбена. Нещо, което толкова много обичам, изведнъж ми е отнето. Може би, за да разбера колко ми е ценно“, сподели художничката. 

Картина „Дърво сезони“ : „Дърво сезони“ – картина на художничката Лидия Алтънкова. 

Тя вярва, че ще успее да се върне към рисуването и е решила да възобнови творческия процес постепенно, започвайки с нещо по-малко. Ще започна с палитри. Палитри за художници, които ще обрисувам и ще ги превърна в картини, посочи тя. 

Лидия Алтънкова отправи призив към родителите на малки деца. Нека родителите се грижат за здравето на децата си, но и за това децата да бъдат щастливи. На три годинки талантът е проявен и родителите могат да видят какво обича да прави детето им. Дайте шанс, дайте криле на детето да прави това, което обича. Тогава то ще бъде щастливо, убедена е Лидия Алтънкова. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights