24.04.2024 | 15:22

Тишина. Изложба на добричлията Николай Тодоров в зала „Райко Алексиев“ в столицата

На 17 ноември (четвъртък) 2022, от 18:00 часа, в зала “Райко Алексиев” в София добричкия художник Николай Тодоров ще открие самостоятелната си изложба – ТИШИНА. 

Николай Тодоров за изложбата си „Тишина“: 

От много години се интересувам от първичното, изначалното. Връщането назад в древността и търсенето на архетипа, като здрава основа, върху която може да се изгражда едно съвременно изкуство.  

Ползвайки наследството, завещано ни от нашите предци, постепенно се връщах назад във времето, минах през Шумерските клинописи и през по-ранните тайнствени изображения в пещерата Магура, които са изключително изчистени в графично отношение и са космически послания. Като накрая достигнах до първичните знаци – спирала, концентрични кръгове, първични резки и вдлъбнатини. Те са изначални. Това са първите прояви на разумна човешка дейност, когато човекът се е намесил изключително деликатно в природата, отнасяйки се към нея с преклонение и дълбоко уважение. И в същото време е заявил категорично своето присъствие.  

Първичните знаци – универсални и изчистени до съвършенство, притежават изключително мощна енергия. Точно тази лаконичност, сакралност и чистота ме вълнуват и вдъхновяват да рисувам.  

Когато ги вплитам в тъканта на картините, пречупени през творческото ми въображение, обогатени с моята енергия, се получава силно въздействащо произведение на съвременното изкуство, излъчващо фини високочестотни вибрации. Наслагвам древните знаци върху природни структури, които са претворени и стилизирани, така че да станат неразделна част от композицията.  

Активното общуване с природата и интересът ми към древността ми помагат в моето духовно развитие и в целта, която преследвам да живея в ТИШИНА. Тя е едно състояние на благоговение на душата, на постигната вътрешна духовна хармония, на повишаване на вибрациите, на просветление, на духовно израстване и силна връзка с висшия космически разум. Древните траки и по-късно богомилите, като носители на истинските божествени ценности са търсели и живеели в тишина. В състояние на ТИШИНА, човек достига до пречистване и смирение. В картините, които рисувам се стремя да изчистя идеята и своя пластичен изказ, 

и да достигна до един естетически минимализъм. 

Стъпвайки върху своя професионален опит се опитвам да стана по-събран и стегнат в колоритно и композиционно отношение, и в същото време давам превес на енергийното насищане и въздействие на произведенията.  

Картините са изпълнени в уникална, авторска смесена техника върху платно. Релефни са и стоят подчертано материални и тежки, и носят една висока художествена естетика. Така съчетавам фината идея с грубата материалност. Ако човекът е съзнание във видима, материална форма, картината е материализирана съзнателна идея.  

Това, което правя и към което се насочвам в моето изкуство е синтез на природни структури, древни знаци, релеф, усещане за камък и вечност, положителна енергия, живот в ТИШИНА и стремеж към СВЕТЛИНАТА. 

За автора 

Николай Тодоров е роден на 24 октомври 1960 в Добрич. През 1990 завършва Националната Художествена Академия, специалност „Стенопис“ при проф. Димо Заимов. Има над 35 самостоятелни изложби. Много участия в национални и международни изложби и пленери. Работи в областта на живописта, рисунката, колажа, монументалните изкуства. 

Негови творби притежават Националната художествена галерия, СГХГ, ХГ – Добрич, ХГ „Борис Георгиев“ – Варна, ХГ „Христо Цокев“ – Габрово, художествена галерия „Проф. Илия Петров“ – Разград, художествена галерия – Стара Загора, художествена галерия – Балчик, Занко Aшрам, Табарц, Германия; музеят „Белльо Пинейро – Ел Ферол, Испания; компанията „Кока-Кола“, американският президент Бил Клинтън; и много частни колекции в България и чужбина: Испания, Швеция, Франция, Германия, Македония, Шотландия, Русия, Румъния, Казахстан, Индия и САЩ. Николай Тодоров е носител на множество награди, между които 2021 – награда на областен управител – Габрово,  национална изложба „Мостове“ – Габрово; 2016 – награда на Министерството на образованието на национална изложба на художници – педагози – В. Търново; 2013 – награда на СБХ на национална изложба на художници – педагози – В. Търново; 2010 – награда за принос в духовното развитие на град Добрич; 2015 – номинация за награда на изложба на СБХ – София; 2014 – номинация на Община Бургас за живопис на биенале „Приятели на морето“; 2018, 2016, 2012, 2010 – номинация за участие във финалния кръг на национален конкурс „Алианц – България“ – София.              

Член на Съюза на българските художници от 2010. 

Изложбата ще бъде експонирана до 1 декември 2022 година. 

Източник: sbh.bg 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights