28.05.2024 | 16:32

Тодора Радева спечели Националната литературна награда „Йордан Радичков 2023“

Снимка: Радио София

Писателката Тодора Радева спечели Националната литературна награда „Йордан Радичков 2023“ с книгата си „Едно възможно начало“.

Наградата, която носи името на големия български писател Йордан Радичков, се връчва ежегодно за най-добра нова книга с разкази.

През годините са разгледани над 150 сборника, които вече са част от фонда на градската библиотека в Берковица, която носи името на писателя.

„Важни са всички номинирани, защото ти си пръв сред равни. Наградата е и една възможност, ние пишещите хора, да направим връзки, да се открием“, така Тодора Радева коментира пред Радио София награда.

Казва, че като ученичка и в първите си години като студентка по „Културология“ е пишела стихове.

„Запознах се с редакторите на „Литературен вестник“, Йордан Евтимов беше този, който публикува моите стихове. С него се сприятелихме. Пошегувахме се, че ако за една седмица напиша разказ ще вземе сюжета. Както на майтап си говорихме, седнах да пиша и открих, че много повече ми харесва да пиша проза“, сподели Тодора Радева.

В събота писателката беше наградена в Берковица на специална церемония. По регламент, победителят се излъчва от петчленно жури – литературоведи, литературни критици, писатели и интелектуалци, които познават творчеството на Йордан Радичков.

На второ място в Националния конкурс „Йордан Радичков 2023“ е Георги Геров с „Игра без финал“, а на трето – Бистра Величкова с „Ресто“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights