20.07.2024 | 7:37

Томина неделя е, честваме и паметта на новомъченик Лазар Български

Тома, един от дванадесетте ученици на Христос, отсъствал, когато Той в деня на Своето възкресение се явил на учениците Си в къщата в Йерусалим, където те стояли заключени „поради страх от юдеите“ – да не бъдат преследвани и те самите. Учениците се слисали от това явяване и затова Учителят им показал раните на ръцете, нозете и ребрата Си, за да се уверят, че е Той. Предал им Светия Дух и им дал власт да прощават греховете на хората. А когато след това те казали на Тома, че са видели възкръсналия Иисус, той заявил, че иска също да Го види и да се увери в истинността на възкресението. 

След осем дни Христос отново се явил на Своите ученици, вече в присъствието и на Тома, и го подканил да опипа белезите от раните по тялото Му. Но Тома, без дори да помисли да проверява раните Му, Го познал и Го изповядал за Господ и Бог. Защото възкръсване от мъртвите и съществуване в друго измерение на материята е по силите само на Бог.

Днес е осмият ден след Възкресение Христово (независимо на коя дата се падат тези празници в разните години) и първа неделя след Великден. Нарича се Томина неделя и е празник, посветен на уверяването на Тома в чудото на чудесата – Христовото възкръсване.

Според преданието апостол Тома след Петдесетница проповядвал благовестието на Христос сред парти, перси, мидийци и индийци, и умрял мъченически във втората половина на I век.

Свети Лазар бил родом от село Дебел дял, на 14 километра от град Габрово. Още като момче той отишъл в Мала Азия и бил овчар в село Сома, недалече от град Пергам (днес Бергама, Турция). Като християнин, той предизвикал омразата на някои хора, които го уговаряли да приеме исляма. Лазар обаче решително отказал да смени вярата си, затова бил заловен и подложен на жестоки изтезания. Накрая бил обесен на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

ПРОФ. ИВАН ЖЕЛЕВ

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights