25.06.2024 | 22:03

ТПС: Археолози в Йерусалим откриха златен пръстен на 2300 години

Снимка: ТПС

Археолози в Израел откриха невероятно добре запазен детски златен пръстен на 2300 години от Елинистическата епоха при разкопки в археологическия парк Давидов град в Йерусалим, съобщи Израелската служба по антиките, цитирана от израелската новинарска агенция ТПС.

Златният пръстен, украсен с червен скъпоценен камък, за който се предполага, че е гранат, е с малък диаметър. Това кара експертите да смятат, че вероятно е бил носен от момче или момиче.

„Пресявах почвата и изведнъж видях нещо блестящо. Веднага изкрещях: „Намерих пръстен, намерих пръстен!“ – разказва Техия Гангате, член на екипа, който прави разкопките. 

„За секунди всички се събраха около мен и настъпи голямо вълнение. Това е вълнуваща находка, а не такава, каквато се намира всеки ден. В интерес на истината винаги съм искала да намеря златни бижута и съм много щастлива, че тази мечта се сбъдна – буквално седмица преди да изляза в отпуск по майчинство“, разказва тя.

Откритието „рисува нова картина на характера и статута на жителите на Йерусалим през ранната Елинистическа епоха“, казва професорът от университета в Тел Авив Ювал Гадот.

„Докато в миналото откривахме само няколко сгради и находки от тази епоха и затова повечето учени приемаха, че Йерусалим тогава е бил малък град, ограничен до върха на югоизточния склон (Давидов град) и със сравнително малко ресурси, тези нови находки разказват друга история“, обяснява Гадот.

„Със сигурност изглежда, че жителите на града са били отворени към широкоразпространения елинистически стил и влияние, разпространени и в източния средиземноморски басейн“, казва още той.

Давидовият град е оригиналното ядро на древния библейски град. Разположен непосредствено до южните стени на Стария град на Йерусалим, той се смята за един от най-важните археологически обекти в Израел. В него цар Давид основава своята столица и е място на много ключови библейски събития.

Археологическият парк е най-известен с тунела на Езекия, който е построен от цар Езекия, за да осигури вода на града преди асирийската обсада, водена от Сенахериб.

Посетителите могат да видят разкопаните останки от къщи, цистерни и укрепления, с което ще се запознаят с древната история на Йерусалим.

Пръстенът ще бъде показан на обществеността по време на конференция на Службата за антики в Деня на Йерусалим на 4 юни.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights