14.06.2024 | 19:02

ТПС: Израел ще извърши разкопки на библейската къпалня Силоам, датираща от времето на цар Езекия

Снимка: ТПС

Израелските власти днес обявиха плановете си да извършат разкопки на библейската къпалня Силоам в Йерусалим и да отворят обекта за обществеността, съобщи ТПС за БТА.

Къпалнята е построена преди около 2700 години по време на управлението на цар Езекия и е била част от водната система на града. Тя се намира в района на Националния парк „Йерусалимски стени“, който обгражда Стария град на Йерусалим.

Работата в обекта се контролира от Управлението за антики, Управлението на националните паркове на Израел и Фондация „Градът на Давид“. Не са посочени срокове.

Къпалнята в Силоам е служила като резервоар за водите на извора Гион, които са били отклонявани през подземен воден тунел по време на периода на Първия храм и е описана в Книга на царете II 20:20.

Къпалнята в Силоам е разширена през периода на Втория храм, вероятно като „миква“ или ритуална баня за тълпите поклонници, които се изкачват към Храма.

През 1880 г. във водния тунел, само на няколко десетки метра от къпалнята, е открит Силоамският надпис. Надписът, изписан на древен иврит, разказва как водата от извора Гион е била пренасочена към къпалнята по време на управлението на цар Езекия. Понастоящем надписът се намира в Археологическия музей в Истанбул. Турция отхвърли усилията на Израел надписът да бъде върнат в Йерусалим.

През 2004 г. по време на инфраструктурни дейности, извършвани от водоснабдителната компания „Хагихон“, някои от стъпалата на къпалнята са разкрити. В резултат на това Израелската служба за антики започва системни разкопки, при които се разкрива северният периметър на къпалнята и част от източния ѝ периметър.

„Къпалнята Силоам в националния парк „Градът на Давид“ в Йерусалим е обект с историческо, национално и международно значение“, заяви кметът на Йерусалим Моше Лион. „След дълги години на очакване, скоро ще се радваме, че ще можем да разкрием този важен обект и да го направим достъпен за милионите хора, които посещават Йерусалим всяка година.“

Националният парк „Йерусалимски стени“ включва туристическия и археологически обект „Градът на Давид“, Давидовата кула, хълма Цион и гробницата на цар Давид, както и гробището на хълма Цион.

(Новина, избрана от израелската агенция ТПС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите.)

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights