18.07.2024 | 15:22

Тримата финалисти от конкурса за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ в Русе подготвят своите пиеси

Тримата финалисти от националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ – Бюрхан Керим, Деян Ангелов (Северна Македония) и Михаил Цанков, организиран от Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе, от днес подготвят своите пиеси, съобщава БТА.

„Вече се стремим конкурсът да бъде с международно участие и с устойчива формула, като много добре се възприе тя да е под формата на ателиета“, каза директорът на Русенския театър Боян Иванов. 

По думите му по този начин младите режисьори имат възможност да се видят с конкретни хора от трупата, с които после да работят. 

„Защото освен плакет и грамота, ние реализираме най-добрата идея през следващия сезон“, каза още Иванов. 

Кметът на Русе Пенчо Милков каза, че се радва, че градът е домакин на конкурс за млади режисьори. 

„Задачата ми беше трудна, защото постъпиха 11 качествени предложения. Темата е „Илюзии“ и точно тук, в тяхната позитивност, я припознах“, каза селекционерът Ина Шкарова. 

Бюрхан Керим е завършил режисура и актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Той ще представи пиесата „През пустинния град“ от Кинш ел Сар (по „Арабската нощ“ от Роланд Шимелпфениг). 

Деян Ангелов от Северна Македония завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, в класа на проф. Маргарита Младенова. В конкурса ще покаже своя прочит на „Излезе ангел от мъглата“ по текст на съвременния руски драматург Пьотр Гладилин.    

Михаил Цанков завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ, в класа на проф. Пламен Марков. Участие в конкурса му осигури пиесата „Иванов“ от Чехов.

В съпътстващата програма на конкурса е представянето тази вечер на мемоарната книга на режисьора Станчо Станчев „Монолог на режисьора“. Актрисата Весела Бабинова ще гостува на 20 юни (четвъртък) с моноспектакъла „Пистолет в торнадо“, а на 22 юни (събота) ще има дискусия „Режисьорът като социална роля“, която ще разгледа мястото на младите режисьори не само в театъра, ами и тяхната социална роля.

Тримата финалисти – Бюрхан Керим, Деян Ангелов и Михаил Цанков, ще бъдат оценявани от жури в състав Ангелина Георгиева – театровед, Клаудио Гроза – драматург, и Ивайло Ненов – режисьор. Публиката също ще присъди своята награда чрез гласуване, а награда за „Актьорско постижение“ ще бъде връчена от фондация „Косьо Станев“. 

–––––––––––––-

Снимка: Община Русе

Кметът на община Русе Пенчо Милков присъства на откриването на шестото издание на конкурса за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“, което се провежда от 18 до 22 юни. Организатор е Драматичен театър „Сава Огнянов“ с подкрепата на общинската програма „Култура“, съобщават от Община Русе.

„Благодаря ви, че успявате да запазите инициативата през годините. Добрите идеи трябва да бъдат заразителни и да се изтъкват, а оценката на тяхната стойност е видима в броя на желаещите да участват. Радвам се, че нашият град е център на такъв значим конкурс за млади режисьори. Убеден съм, че в професии като вашата не стои въпросът дали трябва да имате социален ангажимент – ролята на живота е социална. Пожелавам ви да бъдете активни общественици и да се грижите за духовното развитие и културното отглеждане на нашето общество,“ с тези думи кметът поздрави участниците.

Селекционер на спектаклите тази година е Ина Шкарова, която е родена в Русе и е завършила Средното музикално училище „Веселин Стоянов“. Тя е с богата професионална биография, включваща работа като драматург в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и опит като сценарист в „Нова телевизия“ и БНТ. Ина е дъщеря на Слави Шкаров.

Тримата селекционирани режисьори ще имат възможност да разработят ателиета с актьори от трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов“ в продължение на пет дни. Победителят в конкурса ще бъде определен от тричленно жури и ще получи шанс да развие показания спектакъл в продукция през сезон 2024/2025 г.

Тази събота, 22 юни, своите откъси от постановки пред русенска публика ще представят Бюрхан Керим, Деян Ангелов и Михаил Цанков. Журито на конкурса ще определи победителя в тазгодишното издание, като публиката и самите актьори също ще могат да дадат своя глас. След това ще се състои и церемонията по награждаването. Входът за събитието е свободен.

Конкурсът за млад режисьор „Слави Шкров“ се организира от 2018 г. насам от Драматичен театър „Сава Огнянов“, като насърчава работата и креативността на режисьори до 35-годишна възраст от цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights