25.06.2024 | 22:46

Трима млади режисьори са финалисти в конкурса „Слави Шкаров“ на Русенския театър

Бюрхан Керим, Деян Ангелов – от Северна Македония, и Михаил Цанков са тримата финалисти в националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров 2024“, организиран от Русенския театър. Това съобщи пиарът на културния институт Дидо Илиев. 

„Това са тримата финалисти, в чиито режисьорски експликации разпознавам духа на Слави Шкаров“, каза при обявяването на финалистите селекционерът Ина Шкарова.

Те ще работят с трупата на Русенския драматичен театър и ще представят публично откъси от избраните проекти. Финалният етап от конкурса ще се състои от 18-и до 22-ри юни тази година. 

Бюрхан Керим е завършил режисура и актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Той ще представи пиесата „През пустинния град“ от Кинш ел Сар (по „Арабската нощ“ от Роланд Шимелпфениг). 

Деян Ангелов от Северна Македония завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, в класа на проф. Маргарита Младенова. В конкурса показва своя прочит на „Излезе ангел от мъглата“ – по текст на съвременния руски драматург Пьотр Гладилин.    

Михаил Цанков завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ, в класа на проф. Пламен Марков. Участие в конкурса му осигури пиесата „Иванов“ от Чехов. 

В съпътстващата програма на конкурса са включени две събития – ще бъдат представени мемоарната книга на Станчо Станчев „Монолог на режисьора“ и моноспектакълът на актрисата Весела Бабинова „Пистолет в торнадо“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights