Три концерта ще зарадват публиката по време на тазгодишните Люлякови музикални вечери в Ловеч

Традиционните Люлякови музикални вечери в Ловеч започват днес – 9 май и ще продължат три дни, като част от културната програма по повод празника на града – 11 май. Това съобщи за БТА Димитрина Дренска, началник отдел „Образование, култура, вероизповедания, туризъм“ в Община Ловеч.  

Тази вечер, от 19:00 часа, Държавната опера на Пловдив ще представи „Мария от Буенос Айрес“ – танго опера от Астор Пиацола. Представлението ще е в салона на Драматичния театър в Ловеч.

На 10 май публиката в театъра ще се наслади на концерта на Хилда Казасян и Плевенската филхармония „Да послушаме кино“. 

На празника на града – 11 май, отново от 19:00 часа, е симфоничният спектакъл „Вивалди завинаги“ на Симфониета – Враца. 

Димитрина Дренска разказа за БТА, че историята на Люляковите музикални празници води началото си още от 1933 г., като ежегоден събор-среща в родния град на ловчалии, живеещи в други градове на страната. Прераства в „Люлякова гостоприемна седмица“ през 1936 г. По-късно, през 1956 г., с решение на градския народен съвет, пролетните празници на цветята и песните стават „Люлякови музикални тържества“.

Тяхното утвърждаване като традиционни за града се свързва с имената на двама почетни граждани на Ловеч – Любомир Пипков и Димитър Петков. От 1963 г. „Люляковите празници“ носят името на още един почетен гражданин на Ловеч  – Панайот Пипков, а от 1976 г. и името на проф. Любомир Пипков. Тяхно продължение са „Люляковите музикални вечери“ и „Люляков Ловеч“, организирани от Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“. 

След дългогодишно прекъсване през 2014 г. празниците се възстановяват с името „Люлякови музикални вечери“, като съвместен проект на Община Ловеч, Ловчанско читалище „Наука -1870 г.“ и Драматичен театър – Ловеч.

Ловешката публика се възхищава на вдъхновените изпълнения на Софийската народна опера и филхармония, Държавния музикален театър „Стефан Македонски“, народните ансамбли „Филип Кутев“ и „Пирин“, оперните колективи и симфонични оркестри от Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен, Българската хорова капела „Светослав Обретенов“, детски и самодейни хорове от страната. 

Малко градове имат възможност да приемат такива гости и да слушат цвета на българското изпълнителско изкуство. „Люлякови музикални вечери“ превръщат Ловеч в уникална културна територия. Те дават възможност на всеки да се докосне до големите и стойностни постижения на българското професионално музикално изкуство, каза още Димитрина Дренска.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *