25.04.2024 | 8:53

Три туристически обекта, сред които Куршум джамия в Карлово, отварят врати след реставрация по европейски проект

Снимки: Община Карлово

Три туристически обекта – Куршум джамия и Хамам при Патева къща в Карлово, и Павурджиевата къща в Клисура, отварят врати след реставрация по европейски проект. Общата стойност на проекта, финансиран по Оперативната програма „Региони в растеж“, е 6,2 млн. лева, каза на пресконференция за приключването на проекта кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Началото на дейностите по обектите бе дадено през януари миналата година. По проекта са изпълнени основни строително-монтажни работи и консервационно-реставрационни дейности на трите паметника на културата. Те са обогатени с оборудване и обзавеждане и очакват туристите, които посещават региона. 

Проектът включва цялостното обновяване на сградата на Куршум джамия и пространството около нея. Сградата, построена през 1485 г., е паметник на културата с национално значение от османския период на България. Обектът остана общинска собственост след близо деветгодишни съдебни дела с Главното мюфтийство. Разкрити се градежните структури на молитвения дом, който е с класическа структура от клетъчна зидария, камък и тухли в рамки. Запазени са градежите и художествените орнаменти от различните напластявания през времето, поосочи арх. Маринела Трифонова. При реставрационните работи е премахната изцяло вторична мазилка на фасадата на сградата, благодарение на което се разкрива градежът. При археологическите разкопки на джамията са открити каменна структура без хоросан, вероятно с култово предназначение, отнасяща се към културата на траките, ценна антична монета от град Аполония Понтика от IV век пр. Хр. и късни мюсюлмански мъжки погребения от XIX век. Предвижда се в сградата да бъдат експонирани археологически находки, открити в района на Карлово.

Павурджиевата къща е опожарена по време на Априлското въстание, но после е възстановена. В нея е показан градският възрожденски бит на Клисура от 19-и век, а в двора е възстановена домашна розоварна. След реставрация през 1966 г. Павурджиевата къща е адаптирана за етнографска сбирка, част от Исторически музей – Клисура. В Павурджиевия хан на 15 януари 1879 г. отсядат апостолите Панайот Волов и Георги Бенковски и основават първия за Четвърти революционен окръг комитет, наречен „Самуил“. 

Пристройката на Патевата къща, която представлява добре запазен хамам (турска баня), има система за отопление, двойни стени и подове. Хамамът е продължение на гръцко-римските бани от древността. Думата произлиза от арабски и означава „стоплям“,, „загрявам“, а по-късно означава и „къпя се“. Хамамът се състои от три помещения – малко предверие, помещение за къпане и навес с Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights