20.06.2024 | 21:10

Трупи от Бразилия, Чехия и Португалия идват за „Театроскоп“

Дванадесет спектакъла с продължителност от 3 до 12 минути, седем фестивални дни и публика от 5 до 105 години – така според организаторите от Art Land изглежда в числа международният фестивал на театралната миниатюра „Театроскоп“, съобщава БТА.

Третото издание събира куклени артисти от Бразилия, Чехия, Португалия и България, които ще се представят в пет български града.

Събитието започва във Враца (14 юни). В София ще има три локации – Grand Hotel Sofia (15 юни), „Музейко“ (16 юни) и културен институт „Красно село“ (17 юни). Следват Бургас (18 юни), Стара Загора (19 юни) и Пловдив (20 юни).  

„Много сме щастливи, че за трета поредна година се случва магията на „Театроскоп“ за българката публика. Превърнали сме се в нещо като работилница за усмивки. Хората си припомнят, че красотата е в дребните детайли, които често подминават, заети да препускат в делника си“, казва създателят на „Театроскоп“ Мария Банова.

„В основата на спектаклите е техниката caja lambe-lambe която е позната повече в Латинска Америка и в Китай. Това е импресия, театрална ситуация или история, представена в малка сценична кутия, с малки кукли и предмети, съпроводени от музика, осветление и други сценични ефекти. Всяко представление е за един зрител. Създаването му по нищо не отстъпва на усилията за една продукция за стандартна сцена“, добавя тя. Бонева е режисьор на спектакли като „Малкият принц“, който от години посвещава децата в магията на ръчно изработените кукли с творческите си ателиета. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights