24.07.2024 | 20:27

Турнир по стрелба лък, гладиаторски битки и готски племена на историческите възстановки в „Тракийски и античен град Кабиле“

Снимки: РИМ - Ямбол

Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле” ще бъде домакин на първия турнир по стрелба с класически лък „Диана”. Състезанието е организирано от сдружение „Метал Арчъри” със съдействието на община Ямбол. Турнирът е част от програмата, посветена на Деня на Ямбол – Свети Дух. Състезателите трябва да бъдат с лъкове с достоверен исторически дизайн, съобщават от РИМ Ямбол.

В почивките между отделните състезания ще се проведат и исторически възстановки, които да запознаят участниците и гостите на турнира с богатото антично минало на тракийския град Кабиле.

Гладиаторската школа „Ludus Lupercalis” (школата на войните-вълци) ще представи облекло, въоръжение и демонстративни двубои. Гладиаторът е боец, който никога не би споделил своето място с „тези плахи души, които не познават вкуса на победата и горчивината на поражението…“ Основана през 2018 г., школата има участия в множество фестивали в България и в Румъния.

Сдружение „Антична Тракия” ще представи облеклото и въоръжението на готите, които след средата на III в. започват периодично да нахлуват в пределите на римската империя. През 251 г. армията им, водена от вожда Книва, превзема и опожарява Кабиле. Сдружението е основано през 2015 г. и оттогава има множество участия по историческите фестивали в България и Румъния.

Първият турнир по стрелба с традиционен лък „Диана” ще се проведе на 23-ти юни (неделя) от 10:30 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights