17.07.2024 | 18:53

Търговище ще е домакин на XII-ия Национален фолклорен фестивал на любителски клубове по танци „Джумалийско надиграване 2023”

Снимка: ФБ Джумалийско надиграване

Търговище ще е домакин на XII-ия  Национален фолклорен фестивал на любителски клубове по танци „Джумалийско надиграване 2023”. Организатор на пъстрата проява, която ще се проведе на 21 октомври, е „Клуб хоро“, с подкрепата на Община Търговище.

Целта на форума, който традиционно оглася с музика и танц областния град през есента, е популяризиране и съхраняване на българския танцов фолклор. 

Могат да участват клубове, групи и формации от страната,  изучаващи български народни танци за любители /аматьори/. Няма възрастова граница. Облеклото за представянето е по желание на участниците. Клубът, организатор на мероприятието, не участва в конкурсната програма и разпределението на наградния фонд, обясни Стамен Стаменов – ръководител на „Клуб хоро – Търговище“.

Според утвърдения регламент, фестивалът преминава в три етапа. През първия е представянето с обща максимална продължителност 6 минути, които включват две хора по избор на участниците. Вторият е представяне на групите с музикално танцови постановки. В този етап групите могат да представят дивертисментни, сюжетни или тематични танци или част от сценично музикално танцова постановка. Представянето трябва да е с продължителност до 15 минути, като участието в този етап на Фестивала  е пожелание. Третият етап е представяне на сценична разработка на едно хоро. Групите първо показват хорото с времетраене до 2 минути, след което представят своята разработка с времетраене до 4 минути, посочват организаторите. Третият етап е също по  желание. 

Критерии за оценяване са автентичност и оригиналност на хората; групов дух и емоционален заряд при представянето; спазване на стила и характера при представянето на различните хора и разработки.

Осигурен е награден фонд, предвидени са и специални награди: за най-емоционално представяне, за най-оригинално представяне, за най-масова група, специална награда на журито и грамоти и подаръци за групите. Ще има и Голяма награда на кмета: купа, грамота и парична награда. 

Квалифицирано професионално жури от утвърдени специалисти в областта на българския танцов фолклор (хореографи и професионални танцьори) ще оценява изпълненията.  

„Джумалийското надиграване“ ще се разгърне на Спортната площадка зад Младежкия дом в Търговище. А при лошо време – в спортната зала.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights