28.02.2024 | 15:20

Търсенето на името продължава

Снимка: wikipedia.org

Езически храмов комплекс, съставен от една сграда с верижни помещения разкриха археолозите на Ковачевското кале по време на разкопките това лято. 

Според ръководителя на проучванията доц.Олег Александров комплексът прилича на малък манастир, в чиито двор има два храма. Строежът най-вероятно се отнася до първоначалния период от строителството на крепостта между 324 и 330 г. по времето на император Константин I и преместването на столицата на Римската империя от Рим в Константинопол. Половин век по-късно комплексът е демонтиран и десакрализиран. 

Миналата година на два големи сектора от крепостта беше приложен метода на електрическата томография. Така учените установяват трасетата на три улици и попадат на голям площад в центъра на калето. Специалистите „виждат“ и три сгради. Една от тях се намира на малко възвишение и има много голямо предверие. 

Тази сграда, казва доц. Олег Александров, вероятно, е главната сграда на крепостта, където може да бъде намерен надпис с името на калето. По време на тазгодишните теренни работи административно здание не е открито, а пред очите на археолозите се появява култовият комплекс. 

По думите на доц. Александров, който е специалист по латинските надписи в Северна България, много често общението с бога в онази епоха става чрез издигането на жертвеници. На тях се споменава името на божеството, неговите епитети, човекът, който е издигнал посвещението, както и името на селището. Археолозите се надяват, ако не още тази година, то по-късно ще попаднат на следи от надписи, които се разкрият името на Ковачевското кале.

Още подробности може да чуете в репортажа на Миглена Стефанова.

Източник: БНР Шумен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights