20.06.2024 | 22:40

Уилям Болдуин ще снима филм в България

Снимка: Асен Тонев/БТА

Уилям Болдуин ще снима филм в България. Това обяви Жаклин Вагенщайн – създател, президент, артистичен директор и селекционер на кино-литературния фестивал „Синелибри“,  на пресконференция в БТА. 

Предстоят два снимачни дни с режисьора и продуцент Анди Делиана. „Бил съм и преди в България, и съм приятел на фестивала, на Жаклин, и на всички, които организират фестивала“, каза той. My Mother Is a Cosmonaut се казва продукцията, в която, освен Болдуин, участва и Бруно Розато – канадски продуцент и кастинг-режисьор. И двамата са в журито на „Синелибри“. Това е филм за живота преди 90-те години на миналия век и сътресенията, които се случват тогава, и особено в бившите социалистически страни, обясни Делиана.   

БТА да издаде брой на списание „ЛИК“, изцяло посветен на следващото десето, юбилейно издание на „Синелибри“, предложи генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Идеята бе приета и подкрепена от Жаклин Вагенщайн, която каза, че за нея това е страхотна изненада.

„Никога преди не съм бил в София. Напоследък работих много в региона. Работих в Румъния, в Белград, Прищина, Тирана, Гърция. След края на пандемията доста пъти посещавах Балканите. Харесва ми да работя тук, харесват ми хората, историята, културата, храната“, каза Уилям Болдуин. „Плашещо е това колко невероятна е конкурсната програма на фестивала. Вчера обсъждахме и имаше един филм, който за малко не стана първи. И след това – пет или шест филма, които също бяха много отличителни“, каза още той.

„Винаги съм бил очарован от това колко много хората от този регион, и специално, София, ценят киното, театъра и изкуствата. За толкова малка страна да има толкова голямо присъствие в съответните изкуства е много впечатляващо. Този фестивал е на световно ниво. Бил съм в 30 страни за фестивали, това определено е един от най-организираните. Можеш да видиш уважението, любовта към изкуството“, коментира Бруно Розато.

„Положителното, когато си жури, е, че гледаш много кино и си привилегирован специално на теб да изпратят филма. Лошото нещо е, че това не е спорт. Винаги съм мразил състезателния характер и това се доказа точно на дискусията вчера. Аз имах щастието моят първи филм почти да съвпадне с избора на другите“, каза Иван Бърнев. Българският представител в журито акцентира и върху достойното по думите му участие на българския филм „Чума“ в състезателната програма. „В журито сме много различни хора – актьори, режисьор, кастинг директор, от различни светове сме. И аз си казах: „Сега тук ще стане пълно меле, като се съберем“. В един момент се оказа, че хубавото кино си е хубаво кино“, коментира Бърнев. „Аз съм може би единственият, който имаше шанса да види и други филми, освен състезателната селекция, защото живея тук. Има и много други прекрасни, филми извън състезателната програма. Това, което гледах, много ми хареса“, допълни той.

„Бях много благодарна на Жаклин за възможността да съм тук като член на международното жури и да мога да направя моя пърформанс, и да представя първия си пълнометражен филм. За мен е част да съм в София – не само като дъщеря на баща си, но и като себе си в ролята на режисьор“, каза Леа Тодоров. Дъщерята на френския философ, литературовед, лингвист, критик и писагел с български корени също е в журито на „Синелибри“. „За мен беше удоволствие, като дъщеря на двама писатели и като режисьор, да гледам филми, които са адаптации по литературни произведения. Беше много вълнуващо упражнение да видя как филмовите създатели превръщат думите в образи. Истина е, че имахме дълга дискусия за филмите, тъй като бяха много различни. Някои от тях бяха много очарователни. И за мен беше удоволствие да ги гледам, и да ги дискутирам с такова страхотно жури“, каза още Тодоров.

„Българският език звучи страхотно. Аз съм от Каталония, Барселона, и българският език ми напомня на каталан. Имате страхотна страна. Градът е чудесен, хората са много мили. За мен е чест да съм част от това международно жури, заедно с Уилям, Бруно, Леа и Иван. Видяхме десет филма от състезателната програма и всички те са много добри“, каза Карла Нието, също член на журито. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights