26.05.2024 | 3:08

Уличният фестивал 6Fest Пловдив в 6 дни и с паралелна градска програма

14-ото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest (ШестФест) в Пловдив през 2024 г. ще продължи 6 дни с две програми – основна с улични изкуства и паралелна градска програма. Датите са 27 и 28 април, както и от 9 до 12 май 2024 г. Входът е свободен, а основната фестивална локация ще бъде площад „Централен“. За пета поредна година фестивалът е част от Културния календар на Община Пловдив.

На 27 и 28 април 6Fest ще представи първите си събития от уличната програма с участието на цирковата формация Traviecircus Duo (Италия/ Мексико) и Театрална формация „Сенджу“ (България), чиито представления са по техниката на японската марионетна система на куклен театър „Такеда“.

На 9 май ще бъде третото за Пловдив издание на събитийния формат „Нощ на историите“. В ролята на разказвачи на истории за Пловдив ще бъдат представители на Регионален археологически музей, Регионален исторически музей, Общински институт „Старинен Пловдив“ и катедра „История и археология“ на Пловдивския университет. Събитието ще се проведе от 19:00 ч. в клуб „Fargo“ с вход свободен.

От 10 до 12 май са концентрирани повечето събития от основната улична програма на 6Fest. Фестивалното издание тази година е мултижанрово. Силно е международното цирково участие на Firebirds (Унгария), Slamproject (Чили) и Eder Choquevilca (Перу). Българските артисти ще представят също различни изкуства – “Летящите номади” с концерт в стил етно фюжън, „Агни Сатя“ (Пловдив) с нов огнен спектакъл, “Dance Home” (Пловдив) със съвременната танцова миниатюра „Вълни”, създадена специално за 6Fest.

За първи път в Пловдив фестивалът за улични изкуства 6Fest прави отделна градска програма от събития на партньори и техни локации. Посетителите ще могат да се включат в обиколките Free Plovdiv Tour и Plovdiv Graffiti Tour, както и в градската игра със загадки “Авторите на града”, създадена от “Вътрешен глас”. Няколко галерии също са част от градската програма на 6Fest – Галерията на ателиетата с „Арт битак“ (базар за визуално изкуство) и изложба на Соня Петрова, „Лабиринт“ с изложба на Гергана Рахнева, изложба на Мариана Сърбова и Българска фондация „Биоразнообразие“ в шоколадената фабрика „Гайо“. Театралното изкуство е представено чрез работилницата по импровизационен театър на Театрална къща „Шарж“ и театралната работилница за деца на Деница Илиева в Пловдивския културен институт. По Главната улица „Княз Александър І“ ще бъде разположена фотоизложбата „Най-сладка целувка“. Финалното събитие от конкурса „Мост над времената“, посветен на историята и културното наследство на Пловдив, ще бъде в Епископската базилика. Сред по-алтернативните събития са арт ателие и йога практика на Невена Петкова, която е графичен дизайнер и сертифициран йога инструктор. За първи път 6Fest ще си партнира и с популярния Капана фест, чието юбилейно 10-о издание ще бъде в същия период и на същата фестивална локация – площад „Централен“.

“Фестивал за улични и градски изкуства 6Fest 2024” се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Актуална информация за предстоящия 6Fest се публикува в специалните Facebook събития: за 27 и 28 април, за „Нощ на историите за Пловдив“ на 9 май, за 10, 11 май и 12 май.

6fest.art

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights