26.05.2024 | 2:37

Уникални експонати в обновената експозиция „Българските земи под османска власт (XV-XIX век) в НИМ

На 7 ноември, в Националния исторически музей, се открива обновената експозиция „Българските земи под османска власт (XV-XIX век).
В изложбата е представен актуализиран исторически музеен разказ, който е съобразен със съвременното състояние на историческата наука. В експозицията са използвани интерактивни елементи и дигитални технологии. Фокусът е поставен в дълбоките стопански, социални, духовни и политически промени от епохата на Българското възраждане.

Пред Радио София ръководителят на отдел „История на България през Възраждането“ към НИМ д-р Михаил Симов сподели, че обновяването на експозицията става възможно с помощта на НФ „Култура“.
„Новото е, че се връща този период в отредената за него зала (№4), тъй като тя в продължение на почти 10 години беше заета с две временни изложби. Сега отново се възвръща статуквото, както си е планирано в музея – тази зала да бъде посветена на този период. Посетителите ще могат да видят един доста обновен и обогатен експозиционен разказ“, каза д-р Михаил Симов.

По думите му, освен традиционното представяне на експонати във витрини, изложбата включва и дигитални и недигитални интерактивни елементи. Това са неща, които могат да се пипат и отварят от посетителите.

„Ще покажем и някои наскоро инвертирани експонати от периода, които за първи път се включват в постоянна експозиция. Замисълът на тази експозиция е да представи един цялостен разказ. Тя не е изградена на принципа няколко забележителни, уникални експонати и около тях изградена история. Това е един цялостен разказ, към който допълват както експонатите, така и илюстративните текстови материали към тях, дигиталните елементи. Всичко това създава цялостния разказ за историята на българските земи през тази епоха“, добави д-р Михаил Симов.

Той уточни, че в експозицията има уникални експонати, които могат да се видят само в Националния исторически музей. Сред тях са Митрата на Охридските архиепископи, добре известният дискос, изработен от Чипровски майстори за Бачковския манастир, лични вещи на български революционери и възрожденци, както и ръкопис на свещения Коран от 14 век.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights