25.09.2023 | 22:27

Учени откриха в Египет фрагмент от най-древната карта на звездното небе

Европейски учени откриха в средновековен ръкопис от египетския православен манастир „Света Екатерина“ фрагмент от карта на звездното небе, дело на древногръцкия астроном Хипарх Никейски, предаде ТАСС. 

Eкип от специалисти от университета Кембридж, Сорбоната и френския Национален център за научни изследвания установи, че под текст на сирийски християнски писания от X-XI век е скрит древен труд по астрономия, смятан преди за изгубен. Това е най-ранната карта на звездното небе, известна на историците. 

Хипарх Никейски, който я е съставил, е живял и работил през II век пр. н. е. на остров Родос. Откритият фрагмент е пренаписан през V-VI век и съдържа точни координати на съзвездието Северна корона. 
     
Намиращият се в Синайската планина манастир „Света Екатерина“ е основан през VI век и е сред най-старите действащи християнски манастири в света. Библиотеката му съдържа повече от 160 палимпсеста – текстове, написани върху древни писания, като изследователите се надяват да намерят нови фрагменти от картата на Хипарх и други изгубени древни книги. 

Източник: БТА   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights