25.02.2024 | 10:04

Фентъзи клуб „Цитаделата“ раздаде годишните си награди за 23-и път

Фентъзи клуб „Цитаделата“ раздаде годишните си награди за 23-и път, снимка – БТА/ Катрин Дишева/ стажант

Фентъзи клуб „Цитаделата“ раздаде тази вечер годишните си награди за 23-и път. Бяха отличени победители в категории за фентъзи и хорър книги, филми, сериали и аниме, излезли на българския пазар през 2023 г. 

Тази година победителите в категориите за международна литература са Накаба Сузуки (автор на годината), „Бокалът на боговете“ от Рик Риърдън (книга на годината) и Convict от Майкъл Коул (международен хит на годината).

Председателят на клуб „Цитаделата“ Александър Драганов прочете официално обръщение от Майкъл Коул към българските му фенове. „Благодаря ви за честта, накарахте ме да се усмихна. За мен е привилегия творчеството ми да получава признание от читатели на другия край на света. Считам ви за свои приятели. Бъдете живи и здрави, и честити“, казва писателят.

Победителите за българска литература са Весела Фламбурари (автор на годината) и „Холограмата на Титан“ от Донко Найденов (книга на годината). 

Медали и трофеи за кино на малкия и големия екран получиха „1899“ (сериал на годината), „Бамби“ (класика в жанра) и „Нощна смяна във „Фреди“ (филм на годината). The Marginum Service стана аниме на годината, а Hogwarts Legacy – най-добра игра на годината.

Михаил Костов и Радина Стаменова спечелиха в категорията „Преводач на годината“ – за работата си по „Хари Потър – магьоснически алманах“ от Дж. К. Роулинг. „Пепърмил букс“ взе наградата за най-добро издателство заради приноса си в популяризирането на азиатската литература в България. 

В двете категории за персонажи – „Злодей на годината“ и „Герой на годината“, победиха съответно клоунът Арт от Terrifier и Харука Нанасе от Free!. Като фен на годината бе отличен Милен Колев.

Събитието бе част от афиша по случай 50-годишнината на дома на културата „Средец“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights