18.07.2024 | 13:53

Фестивалът на античното наследство „Орел на Дунава“ ще бъде открит край село Рибен

На колодрума в село Рибен, община Долна Митрополия, тази вечер ще бъде открито 18-ото поредно издание на Фестивала за античното наследство „Орел на Дунава“, съобщават организаторите.

Форумът ще се състои на две места в област Плевен – колония „Улпия Ескус“ край село Гиген и римския кастел „Ад Путеа“ при село Рибен, от 14 до 16 юни. 

Официалното откриване е обявено за 20:00 часа с представяне на групите за възстановки като се очаква да се съберат около 120 реенактори от България, Румъния, Италия, Англия и Сърбия. През деня в програмата на фестивала е включен симпозиум на научните открития в региона под наслов „Дунав – люлка на култури“, който ще се проведе в посетителския център на „Ад Путеа“. Ще има ателиета за малките фенове на историята и демонстрации на ястия от античната кухня. 

През почивните дни фестивалът ще е изцяло на „Улпия Ескус“ при село Гиген, където ще бъде организиран римски походен и варварски лагери, ще се провеждат игри, конкурс за антични облекла, накити, прически и оръжия, различни демонстрации, ще се представят възстановки на гладиаторски игри и голямата битка между варвари и римляни в лимеса на Истър. В неделния ден посетителите отново ще могат да разгледат двата лагера, както и да се включат в различни ателиета и работилници. В рамките на фестивала ще бъде връчена и наградата „Златен Орел“ за опазване на културно-историческото наследство.

Пълната информация за програмата на фестивала по часове е публикувана на сайта на събитието. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights