21.07.2024 | 18:46

Фестивалът на оперното и балетното изкуство – Стара Загора стартира тази вечер с операта „ФАУСТ“

Снимка: Държавна опера Стара Загора

52-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство започва тази вечер със супер продукцията на Старозагорската опера на операта ФАУСТ – опера с кукли! 

Начало: 19.00 ч. 
Край: 22.00 ч. 
Фестивал на оперното и балетното изкуство – Стара Загора 
ПРЕМИЕРА 

ФАУСТ 
Опера от Шарл Гуно 
Диригент Ивайло Кринчев 
Асистент диригенти Виктор Крумов и Пиер Валтер 
Режисьор Огнян Драганов 
Режисура кукли Цвети Пеняшки 
Сценография  и костюми Денис Иванов 
Сценография на кукли Васил Рокоманов и Силва Бъчварова 
Хореография и пластика Ангелина Гаврилова 
Хормайстор Младен Станев 
Езикова подготовка, превод и субтитри Снежина Здравкова 

Доктор Фауст – Габриел Арсе 
Старият Фауст – Николай Моцов 
Мефистофел – Юлиан Константинов 
Валентин – Валери Турманов 
Маргарита – Беса Лугичи 
Зибел – Петя Петрова 
Марта – Тереза Бракалова 
Вагнер -Иван Кабамитов 

Хор, балет и оркестър на Държавна опера Стара Загора 
Актьори от Държавен куклен театър Стара Загора 
Прабългарска школа за оцеляване Бага-Тур 
Детско-юношеска студия за опера и балет на Държавна опера Стара Загора 

Постановъчното решение се придържа към мощната традиция на класицизма и романтизма, като го допълва със съвременни елементи. Тълкуват се вечните теми за изкушението, суетата и личния избор. Поставят се и въпросите до каква степен Човек, като Божие създание има власт върху действителността и може да я упражнява по най-правилния начин? Светът е изпълнен с многобройни деформации. Хората в своите мисли и действия често грешат в преценките си за Добро и Зло. Това не им позволява да живеят в хармония. Злото заема огромно пространство, което се простира непосредствено пред прага на Божественото. 

Действието се развива в една голяма съдебна зала, където се издават присъди. Измисленият от Мефистофел свят е населен с критици, готови да се надсмеят над всяка мисъл за Възвишеното. Те се опитват да обсебят и живота на Фауст. В Храма на Темида, той разпознава своята любов Маргарита. Деформираната реалност поставя различни препятствия пред Фауст. Сблъсъкът между Доброто и Злото се олицетворява от куклите, които носят в себе си техните изображения в най-чистия си вид. Когато Маргарита възпява своята любов към Фауст, куклите изплуват и разцъфтяват, уподобявайки се с нейното красиво чувство. При Фауст куклите изразяват противоположни внушения, като илюстрация на неговата похот и нереалистични очаквания от света, присъщи за един 75 годишен старец. 

Основна роля в постановката има балетът. Темпераментният танц във Валпургиевата дава въздействащ пластичен образ на двете същности в живота – Доброто и Злото. На финала Фауст се завръща към начало – в кабинета си, сред своите книги. Той се отърсва от един натрапчив сън и разбира, че преживяното в своя живот го е опазило желанията и компромисите на младостта – богатство, любов, война, материално богатство… 

Посланието на спектакъла е, че всеки човек в съществуването си е принуден да намества основни морални и житейски ценности и да превъзмогва изкривените разбирания за света, които му предлага стихията на живота. 

Актуалността на постановката произтича и от сценографското и костюмографско модерно решение – с изчистени форми и адаптиране на естетиката на фентъзи и визуалните компоненти, характерни за компютърните игри. С тези изразни средства се търси и по-непосредствено въздействие и активно отношение към младежката публика. 
Изпълнява се на френски език с надписи на български.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights