Фестивалът „Ние сме Виена“ предлага артпътешествие из австрийската столица

Снимка: Ние сме Виена 2022 © Richard Luerzer

Фестивалът „Ние сме Виена“, който се провежда от 1 до 23 юни, предлага артпътешествие във всички райони на австрийската столица, съобщават от Представителството в София на мрежата за международни връзки на Община Виена.

Форумът отбелязва своята петнадесета годишнина тази година. 

В продължение на 23 дни жителите и гостите на Виена могат да се насладят на над 80 представления от различни жанрове.

Фестивалът започва на 1 юни в 1-ви район и завършва на 23 юни в 23-ти район. Концепцията на събитието се основава на идеята за създаване на културна програма за всички във Виена.

Входът за събитията е свободен.

Организаторите се надяват, че и тази година много виенчани ще открият по нещо ново в града си – места или непознат досега творец.

Фестивалът кани гостите на литературни четения в парка или на класически концерт рано сутрин преди работа. Програмата е разнообразна и иска да подчертае разнообразието на Виена.

Освен концерти и театрални представления в програмата са включени и тематични екскурзии из австрийската столица. Стъпките на много композитори са отеквали по улиците ѝ, а големи музиканти и днес гастролират на престижните сцени на определяната като музикална столица Виена. От 80-те години на миналия век тя е и градът на Фалко – може би най-известната поп звезда на Австрия. Затова една от обиколките из града е посветена на именно на него. 

Организаторите на фестивала искат да направят класическата музика достъпна, да я пренесат от концертните зали при обикновените хора. За това помага дългогодишното сътрудничество с музиканти от Виенския симфоничен оркестър и с преподавателите и студентите от Виенския университет за музика и изкуство.  

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *