30.05.2024 | 15:31

Фестивалът „Пиеро 2023“ посреща артисти от десет държави

От 23 до 29 септември Стара Загора е домакин на традиционния Международен кукленотеатрален фестивал за възрастни „Пиеро“.

„Нашият фестивал е този, който изследва, грижи се и го интересува как се развива кукленото изкуство за възрастни. И аз съм горд с това, че фестивалът ни е уникален не само за България – и в Европа има максимум един или два подобни форума“, каза в „Артефир“ на БНР Дарин Петков, основател на „Пиеро“ и директор на Държавния куклен театър в Стара Загора.

13-ото издание на фестивала ще бъде открито от 19 часа с премиера на „Честен кръст“ от Робърт Аскинс – спектакъл за възрастни на Старозагорския държавен куклен театър, с режисьор Цвети Пеняшки.

Фестивалът „Пиеро“ има състезателен характер. В конкурсната програма тази година участват 15 спектакъла от България, Италия, Испания, Полша, Сърбия, Норвегия, Чехия, Турция, Израел и Гърция.

Най-добрите постижения в отделните категории и носителя на голямата награда – бронзовата статуетка „Пиеро“ на скулптора Емил Иванов, ще бъдат определени от международно жури с председател театроведа д-р Ина Божидарова и членове Ката Чато (Унгария), Катарина Кокутар (Словения), Силва Бъчварова и Николай Иванов-ОМ.

Международният кукленотеатрален фестивал за възрастни „Пиеро“ е създаден през 2000 година и се провежда на всеки две години. Организатори са Държавният куклен театър в Стара Загора и Сдружението с нестопанска цел „Пиеро“, с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Община Стара Загора и Националния фонд „Култура“, съобщава БНР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights