24.04.2024 | 15:12

Фестивалът „София филм фест на брега“ обяви датите на 21-ото си издание

Снимка: "София филм фест на брега"

Фестивалът „София филм фест на брега“ ще се проведе в Бургас за 21-и път в дните между 30 март и 7 април, а за трета поредна година негов домакин ще е Културен дом НХК, обявиха организаторите от „Арт фест“.

В конкурсната програма са включени над 20 игрални филма, които ще се борят за една от двете статуетки „Сребриста чайка“. Едната е Голямата награда на журито с председател Георги Дюлгеров, а втората – Наградата на публиката, която се присъжда след оценка на зрителите по шестобалната система. 

Традиционно фестивалът ще представи и около 12-13 късометражни филма, които ще бъдат оценявани от Младежко жури. 

Успоредно с прожекциите на български и международни филми, фестивалът подготвя и разнообразна съпътстваща програма. В нея ще бъдат включени изложба, литературно четене, както и видео срещи с част от чуждестранните автори на филми, които гостуват на софийския фестивал и чиито филми ще бъдат показани в Бургас. 

За пета поредна година в рамките на фестивала ще се проведе и инициативата „Киноклас Бургас“, чиято цел е да срещне учениците отблизо с киното. Тя отново ще бъде ръководена от режисьора Надежда Косева. След поредица от лекции за документално кино участниците в инициативата ще имат задачата да заснемат късометражни документални филми на тема “Един ден на…”. Част от тях ще сформират и Младежкото жури на фестивала.

Очаква се условията за участие, както и сроковете за записване в „Киноклас Бургас“ да бъдат обявени скоро. Организаторите призовават за информация за тях желаещите да следят страниците на фестивала и на кинокласа във Фейсбук. 

Идточник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights