23.02.2024 | 4:34

Фестивал, посветен на Рембранд, се открива в Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“

Фестивал, посветен на нидерландския художник и гравьор Рембранд Харменсон ван Рейн, в рамките на проекта „В огледалото на Рембранд“, се открива днес в Театрална зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (СУ), съобщиха от висшето училище. 

Проектът се осъществява с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия, Фонд за стратегическо развитие на Нов български университет (НБУ), Център „Българо-Европейски културни диалози“ и със съдействието на Културен център на СУ „Св. Климент Охридски“.

Форумът ще бъде открит от посланика на Нидерландия в България Симон ван дер Бург. След това лекция ще изнесе Ерик Хинтердинг – куратор в Райксмузей, Амстердам, който ще направи презентация: „Рембранд като иновативен график – техники, идеи, ефекти“. Боряна Кацарска, Явора Петрова и доц. Ясен Захариев ще говорят на тема „Художествени, литературни и философски подходи към Рембранд“, а Мартин Петков и Страхил Йорданов – за „Дигиталното преживяване и Рембранд“ и проекта Vincent Meets Rembrandt. Фризо Ламертсе (Райксмузей, Амстердам) ще представи „Съвременни кураторски практики“.

На 10 януари в Галерия „УниАрт“ ще се проведе практически семинар „Предизвикателства на офортите на Рембранд – оригинал, адаптация, копие“, в който участие ще вземат Фризо Ламертсе и Ерик Хинтердинг, Тодор Петев (Нов български университет) и студенти.

Фестивалът ще продължи с програма от изложби, представления, лекции и уъркшоп в Галерия „УниАрт“. Показани ще бъдат експозиции на хелиогравюри от колекцията на НБУ, както и  на творби на студенти от Департамент „Изящни изкуства“ (НБУ) с ръководители доц. д-р Калина Христова и д-р Васил Ангелов. Ще бъдат представени две поеми за Рембранд от Йосиф Бродски и Елизабет Дженингс, в превод на д-р Боряна Кацарска и проф. Александър Шурбанов (СУ) – драматизация с участието на студенти от Департамент „Театър“ (НБУ) с ръководител доц. Снежина Петрова.

Възпитаници на НБУ ще направят презентация за музикалните образи от епохата на Рембранд (ръководител проф. Явор Конов, НБУ), а студенти от програма „Медии и комуникации“ (НБУ) с ръководител д-р Жустин Томс ще разкажат за своя изследователски проект на тема  „Рембранд в дигиталното пространство“.

На 30 януари в Галерия „УниАрт“ ще бъде представено изданието към изложбата „В огледалото на Рембранд“, чийто съставител е Тодор Петев от НБУ, съобщават организаторите на фестивала.

Рембранд Харменсон ван Рейн е нидерландски художник и гравьор, смятан за един от най-великите творци в историята на европейското изкуство. Творческата му дейност съвпада с епохата на стопански и културен подем в родината му, известна като Нидерландски златен век. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights