22.02.2024 | 11:53

Филмовият цикъл „Докосване до Владигеров“ е сред инициативите по отбелязване на 125 години от рождението на Панчо Владигеров

Филмовият цикъл „Докосване до Владигеров“ е сред инициативите, с които ще бъде отбелязана 125-годишнина от рождението на композитора. Поредицата включва разнообразна селекция от документални филми, които навлизат в различни аспекти от живота и творчеството на Владигеров, съобщават от къща-музей „Панчо Владигеров“.

Програмата на поредицата е със специалното участие на трима от внуците на композитора – Екатерина, Александър и Константин Владигерови, казват още организаторите.

От екипа на музея отбелязват, че всяко от избраните заглавия дава уникална перспектива в посоки на артистичния път на композитора, неговото личностно влияние, творчески процес и важни житейски етапи. „Докосване до Владигеров“ стартира на 27 януари във филмотечно кино „Одеон“  – в партньорство с Българска национална филмотека и с Българска национална телевизия.

На 27 януари ще бъде представена лентата „Портрет на Панчо Владигеров“ от режисьора Йордан Джумалиев и сценариста Маргарита Парасникова (1989 г.).

На 9 март ще бъде представен кинопреглед от месец март, 1969 г. – репортаж по повод 70-годишния юбилей на Панчо Владигеров, както и „Брат ми Панчо“ от режисьора Милан Огнянов (1988 г.). Ще има също концертно изпълнение от трио Владигерови с участието на Екатерина, Александър и Константин Владигерови.

На 20 април ще бъде показана лентата „Рапсодия Wladigeroff“ на режисьора Мария Арангелова. Освен това ще бъде показан и откъс от юбилеен концерт от 2019 г. по повод 120 години от рождението на Панчо Владигеров. В него участват Йосиф Радионов, Ангел Станков и Зорница Радионова. 

На 28 септември публиката може да види двете части на международния конкурс „Панчо Владигеров“ – Шумен от 1999 година. 

На 26 октомври ще бъде излъчен филмът „Знаци по пътя“ от 2005 година със сценарист и режисьор Милена Гетова. Освен нея ще бъде показана и лентата „Петолиние на паметта“ от 2021 година със сценарист, режисьор и продуцент Марио Кръстев.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights