30.05.2024 | 18:59

Филмът „Червените обувки“ е носителят на голямата награда на 27-ия „София филм фест“

Снимка: "Арт фест"

„Червените обувки“ (Мексико-Италия) е носителят на голямата награда на 27-ото издание на „София филм фест“. Филмът е получил приза „София – град на киното“ за най-добър филм в международния конкурс за първи и втори игрални филми в размер на 7000 евро, осигурени от Столичната община, съобщават от „Арт фест“.

Режисьор на „Червените обувки“ е Карлос Айхелман Кайзер, а продуценти – Габриела Малдонадо, Паоло Ансалди, Алехандро де Иказа, Мария Пия Били.

Филмите в конкурса са оценявани от жури в състав Милчо Манчевски (Северна Македония), Агнешка Смочинска (Полша), Александра Кочеф (САЩ), Милена Кънева (България-Италия) и Владимир Пенев (България). Те са връчили голямата награда на „Червените обувки“ за „простата история, фокусирана върху човечността, за уменията на авторите на филма, благодарение на които той е оригинален и уникален“.

Специалната награда на журито е за филма „Щипка карамфил“ (Турция-Белгия) на режисьора Бекир Бюлбюл. Призът за режисура е присъден на Василис Кацупис за „В капан“ (Гърция-Германия-Белгия-Швейцария-Великобритания). 

Малин Кръстев е получил почетен диплом за актьорски постижения за „неговото обрано, но изключително силно изпълнение“ в „Добрият шофьор“ (Финландия-Швеция-България) на режисьора Тонислав Христов. Филмът „Другата вдовица“ (Израел-Франция) на Мааян Рип също е носител на почетен диплом заради „този нов, уникален авторски глас, който успешно постига баланс между комедия и драма.“

Наградата за български късометражен филм на стойност 9500 евро парична премия и 8000 евро в постпродукционни услуги е за „Следа“ на режисьора Аспарух Петров. 

Призът за най-добър балкански филм е присъден от международно жури с председател Костадин Бонев (сценарист, режисьор и продуцент, България) и членове Хана Циелова (сценарист и фестивален програматор, Чехия) и Георги Овашвили (режисьор, сценарист и продуцент, Грузия) на филма „Изпепеляващи дни“ (Турция-Франция-Германия-Нидерландия-Гърция-Хърватия) на режисьора Емин Алпер.  

Отличието за най-добър документален филм е получил „Аполония, Аполония“ (Дания) на режисьора Леа Глоб. Наградата е присъдена от жури в състав Кейт Краг (Великобритания), Ралица Големанова (България) и Ахмет Бояджиоглу (Турция), което даде и почетен диплом на „Крехка памет“ (Украйна-Словакия) на Игор Иванко.

„Добрият шофьор“ на Тонислав Христов е избран за най-добър български игрален филм. Наградата е определена от жури от фестивалните селекционери Димитрис Керкинос (програматор на МФФ Солун), Башак Емре (програмен директор на МФФ „Златен портокал“, Анталия) и Стефан Ухрик (програматор на МФФ „Фебиофест“, Прага). 

„Журито единодушно реши да присъди тази награда именно на „Добрият шофьор“ на Тонислав Христов заради честността в пресъздаването на личната отговорност и специалния акцент върху силата на солидарността. Пропит с меланхолията на пропиляно минало, когато животът е бил по-лесен, но пълен с погрешни решения, без никаква сантименталност, филмът подчертава напразните усилия на главния герой да компенсира грешките на миналото и да балансира тежкото бреме, което трябва да носи, с успокояващата сила на приятелството“ , коментират членовете на журито, цитирани от „Арт фест“.

Освен голямата награда за най-добър филм, „Червените обувки“ е получил и наградата на ФИПРЕССИ, която се присъжда от жури в състав Ладислав Волко (Словакия), Михаел Ланце (Германия) и Росен Спасов (България). Младежкото жури на фестивала също е присъдило награда на „Червените обувки“.

Наградата на Гилдията на българските кинокритици за филм от Балканския конкурс е присъдена на „Сигурно място“ (Хърватия) на режисьора Юрай Леротич. 

Наградата на публиката за филм от международния конкурс е за „Изкуството да падаш“ (България) на Орлин Милчев. Младежкото жури на фестивала е определил за най-добър филм

В първия конкурс „СФФ Тийн“ младежката публика е избрала за победител „Водите на Пастаза“ (Португалия) на режисьорката Инес Алвеш.

В рамките на фестивала носители на Наградата на София на Столичната община за цялостен принос към изкуството на киното в рамките на фестивала са американската актриса Джералдин Чаплин и българският оператор, режисьор, сценарист и продуцент Радослав Спасов.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights