21.06.2024 | 21:07

Филм на режисьора Павел Г. Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът Безветрие/Windless на българския режисьор Павел Г. Веснаков е включен в селекцията на кинофестивала в Карлови Вари, съобщи електронното издание „Скрийн дейли“. 

Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма „Проксима“ заедно с още 12 филма. Този конкурс в рамките на форума е отворен за игрални филми от цял свят и е обявен за секция за смели творби на млади режисьори и опитни автори, отбелязва „Скрийн дейли“.

В него е включена международната премиера на филма Nothing In Its Place, на турския режисьор Бурак Чевик.

В основната конкурсна програма на фестивала, който ще се проведе между 28 юни и 6 юли, са включени 34 продукции. Те се конкурират за наградата „Кристален глобус“. 

На форума в чешкия град ще има 11 световни премиери, сред тях ще е тази на филма A Sudden Glimpse to Deeper Things на британския режисьор Марк Казънс. 

В надпреварата за „Кристален глобус“ са също Loveable на норвежката режисьорка Лилия Инголфсдотир, Tiny Lights на чехкинята Беата Парканова, Rude to Love на японския режисьор Юкихиро Моригаки и други. 

По време на фестивала световна премиера ще има и филмът Real на украинския режисьор и активист Олег Сенцов. Той се присъединява към украинската армия малко след нахлуването на Русия през 2022 г. Филмът на Сенцов е представен от организаторите на фестивала като „преживяване, което предлага хипердокументален поглед към реалността на войната през очите на един пряк участник“, отбелязва „Скрийн дейли“.

Организаторите обявиха още, че е възможно украинският режисьор Олег Сенцов да присъства на фестивала, съобщи „Ческе новини“, позовавайки се на творческия директор на фестивала Карел Ох. „Сенцов ни изпрати филма си с посредничеството на продуцентите, тъй като самият той е на фронта в Украйна. Поддържаме контакт с него и той ни обеща, ако е по силите му, да дойде в Карлови Вари. Всичко зависи от военното командване, което е наясно, че прожекцията на филма Real и участието на Сенцов на фестивала са важни за разбирането на кървавия конфликт в Украйна“, каза Ох. 

Кинофестивалът в Карлови Вари ще се проведе от 28 юни до 6 юли. Носителят на „Оскар“ Джефри Ръш, който получи „Кристален глобус“ за принос в световната кинематография преди две години, сега ще бъде член на журито на основната конкурсна програма, съобщи „Ческе новини“. 

По-рано организаторите обявиха, че наградата на президента на фестивала ще бъде връчена на актьора Иван Троян. 

Филмовият фестивал в Карлови Вари ще предложи и ретроспекция на филми за родения в Прага писател Франц Кафка.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights