21.07.2024 | 19:15

Фолклорната група “Иглика“ празнува двадесетгодишен юбилей с два концерта в Краков

Снимка: Българско училище “Дора Габе“ в Краков

Фолклорната група “Иглика“ в Краков ще отбележи 20-годишнината от своето създаване с два концерта в града на 18 март. Това съобщи специално за рубриката БГ Свят на БТА ръководителят на училище “Дора Габе“ в Краков Ванда Стемпняк-Минчева. По повод юбилея, ръководителят на формацията Катажина Витек ще получи медал и писмо от президента Румен Радев за принос в областта на разпространението на българската култура извън България. На церемонията ще присъства и посланикът на България в Полша Маргарита Ганева.

Ръководителят на групата е Катажина Витек е бивша моя студентка по българска филология“, сподели Ванда Стемпняк-Минчева пред БТА.

Първият концерт на група “Иглика“ ще се състои в 14:00, а вторият в 18:00 часа местно време в Културния център в града.

Концертът ще представи разказ в две действия за балканските народни обичаи и традиционни ритуали, представени чрез танци, песни и жанрови сцени. Програмата включва танци и песни от Северна България, Родопите, Тракийската низина, Шоплушкия край и Югоизточна Сърбия.

Концертите са под почетния патронаж на кмета на град Краков и Посолството на България във Варшава. Съорганизатор на събитието е българското училище “Дора Габе“ в Краков. Партньори са Младежкия център, д-р Хенрик Йордан в Краков, Почетното ни консулство и българското училище Дора Габе в полския град. Организатори на музикалното събитие са група “Иглика“ и Сдружение „Образование чрез изкуство“.

Група “Иглика“е основана през 2001 година в Института по славянска филология на Ягелонския университет в Краков. Ръководител и хореограф на групата е Катаржина Витек, завършила славянска филология във висшето учебно заведение.

Танцовата формация е съставена от самодеен състав, обединяващ възрастни любители на балканския фолклор, които представят народни танци и песни от страните от Балканския полуостров. Групата често обогатява своя репертоар с нови мелодии, песни и танци от различни региони на Балканите. Тя се състои от танцьори, певци и бенд с професионални музиканти – общо над 80 души. Групата има над 200 представления на сцени в цяла Полша. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights