25.04.2024 | 10:28

„Формата на нещата“ среща за първи път варненската публика с американския драматург Нийл Лабют

Снимка: Красимир Кръстев / БТА

За първи път варненската публика ще се срещне с драматургията на американския писател Нийл Лабют в спектакъла „Формата на нещата“. Той е поставка на младата Максима Боева, която дебютира на родна сцена като режисьор. Премиерата е на 11 март в Градската художествена галерия. 

Като всеки друг мой спектакъл и този е обвързан с лични теми, болки и преживявания, каза преди премиерата режисьорката. Тя смята, че постановката има огромния шанс да осъществи диалог с публиката, защото Лабют е изградил реалистични плътни персонажи, в които можем да припознаем себе си или свои познати. Според нея темата ще бъде интересна за младата публика, защото се върти около четирима студенти, техните любовни истории и търсенето на връзка с другия. 

За пиесата

Харесвам съвременната американска драматургия и този автор, каза Боева и добави, че текстът се е оказал точно това, от което е имала нужда – история за непрекъснатото търсене и стремеж да се свържеш с някого приятелски или интимно и невъзможността да осъществиш истинска връзка. „Това не е проблем само на младите, но се усеща силно в тази възраст, когато се опознаваме и се учим да бъдем човеци. Тогава е особено болезнено да се впишеш в средата, да бъдеш приет от другите, да скулптираш себе си, за да те харесат, както и да моделираш другия“, сподели режисьорката. Тя смята, че Лабют не е жесток автор, но е циничен и ни показва свят, в който имаме дълбока нужда от любов, но ни е страх да се гмурнем в дълбокото и затова се фиксираме във формата на нещата. Текстът е от 2006 година, когато социалните мрежи не бяха настъпили толкова, но телевизията и пресата вече засилваха това фиксиране, каза още тя.

При работата по текста не е променяно нищо, но е адаптиран по възможно най-правилния начин преводът на български на режисьора Мартин Киселов, който първи е поставил пиесата у нас. „Позволили сме си с артистите да намираме най-точните думи“, уточни Боева. Според нея темите са общовалидни, защото Лабют не пише народопсихологично, а създава плътни, дълбоки, реалистични и достоверни образи, които в същото време са остри, емоционални и вълнуващи. По думите й няма значение къде се намират героите, фактор е психологическият им тип. За да не са клиширани персонажите е помогнала психоложката Рая Митева, която е консултант на спектакъла. 

Актьорите

В четирите роли влизат Сияна Начева, Христина Джурова, Александър Евгениев и Станислав Кондов. Максима Боева ги познава още от студентските години в НАТФИЗ, където е била в класа на проф. Пламен Марков заедно с Кондов и Евгениев. Казва, че е следила тяхното развитие и на варненската сцена, има доверие в тях и смята, че те много добре „са легнали“ в ролите. За нея е голямо вълнение да се върне като режисьор в родния си град, където е асистирала като студент на Пламен Марков в постановките „Измяна“ и „Ретро“. 

Сценографията

в спектакъла е на Киряна Аврониева, за която е било важно елементите й не да описват средата, а да извадят дълбочината на темите. По тази причина пространството е условно, а не битово. То е населено със скулптури заради заниманието на главната героиня, но те имат своята роля в действието. По думите на сценографката, пластиките се третират различно в началото и в края, което разглежда отношението към човека и произведенията на изкуството. Първо те са експонат, на който се възхищаваш и възхваляваш, а след това биват използвани и захвърлени. Сценографията, както и осветлението на Валентин Андонов, помагат силно и за еротичните сцени, подчерта Аврониева. 

За първи път

Нийл Лабют ще се играе във Варна, което дължим на предложението на Максима Боева, подчерта директорката на Театрално-музикалния продуцентски център Даниела Димова. Тя смята, че това е градация в репертоара и ще „доведе“ много млада публика в салона. Постановъчният екип е младежки, но в него има приемственост, защото повечето са студенти на Пламен Марков, който има дългогодишна история с Варненския театър, а сценографката е ученичка на Мира Каланова, създала едни от най-красивите си спектакли във Варна, посочи Димова. 

За първи път като театрален композитор се представя Милен Апостолов, който е познат на музикалната публика в крайморския град като диригент. Преди години той направи цял сезон със симфонични концерти с Варненската опера и след това се разви и като театрален композитор с много отличия за своята работа, припомни директорката. Това е първа главна роля за Сияна Начева. Станислав Кондов и Христина Джурова вече са заслужили аплодисменти със своите участия на варненска сцена, а гостът Александър Евгениев е познат от постановката „Кървава сватба“, добави тя. 

ВАЛЕНТИНА ДОБРИНЧЕВА

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights