23.04.2024 | 1:12

Фотографският проект „Нощни персонажи“ гостува в Рим

Фотографският проект „Нощни персонажи“, представен в европейската инициатива Нощ на театрите, ще бъде представен в Рим. Домакин на изложбата ще бъде галерия „България“, а откриването е на 23 март, съобщават от фондация „Арт проджектс“.

Гастролът е по покана на Българския културен институт в италианската столица и е по повод Международния ден на театъра. Фотографската серия включва 21 кадъра, дело на Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски, които миналата година работиха в екип с Марина Младенова (гримьор), творческа агенция The Smarts и продуцентска компания Shoot, отбелязват от екипа. „Фотопрочитът е под надслов „Под властта на театъра всяка роля е различно царство“ и представя творците в „светлината“ на театрален сън, където всеки пресъздава усещането си за вечно живия театър – за необикновената и съкровена връзка между сцената и личния свят, отвъд границите на реалността – през емоции и открития, през смях и осъзнаване, през чувствата“, допълват те.   

Главни герои в концептуалните фотографии са обичани лица на българското изкуство – Галин Стоев, Явор Гърдев, Александър Секулов, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Деян Донков, Теодора Духовникова, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Радина Кърджилова, Константин Еленков, Антон Угринов, Боряна Братоева, Мартин Димитров, примабалерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. 

„За нас е изключително символично, че първото „излизане“ на „Нощните персонажи“ извън България ще е в Рим – един от най-величествените и романтични градове в света. След 11 успешни български издания, вярваме, че нощта като формат и концепция успя да отвори театъра към зрителите и (може би) към самите творци. Като това все още (и за наше щастие) е един непрекъснат процес. И най-много ни вдъхновява усещането за взаимност – Нощта (се) променя (чрез) контекста и хората …  А „Нощните персонажи“ в Рим идват да ни покажат именно тази взаимност“, разказват организаторите от фондация „Арт проджектс“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights