01.03.2024 | 22:55

Френският Бурж, европейска столица на културата през 2028 г., слага край на клишетата за малкия град

Катедралата в Бурж, Франция Снимка: Пиксабей

Музикален фестивал с европейско измерение, градче на артистите, специални влакови връзки и изцяло реновирани сгради: френският Бурж, определен за Европейска столица на културата за 2028 г., възнамерява да сложи край на имиджа на „малкия град, където нищо не се случва“, съобщава АФП.

„В Европа по-голямата част от населението не живее в големите градове. Културното бъдеще се случва именно на тези територии“, убеден е Ян Галут, кмет на малкото градче с 64 000 жители в центъра на Франция.

Бурж гъмжи от проекти за включване на деца, жители, малцинства, като системата „Classe Départ“, предлагаща художествени работилници за млади хора, напуснали училище.

„Искаме да предложим алтернативен културен модел в райони с по-малко от 100 000 жители, така че ще изградим местен модел, в който всички местни актьори ще бъдат мобилизирани“, настоява кметът с леви убеждения.

„Културата наистина е част от ДНК на този град. Имаме един от първите Домове на културата (Maison de la Culture) във Франция от 1963 г., Национално висше училище по изкуствата, една от пионерските културни резидентски програми в Европа – Antre Peaux: градът залага на културата, за да отключи бъдещето си“, добавя координаторът на „Бурж 2028“ Луиз Турнийон.

Няколко емблематични места в града ще бъдат възстановени или адаптирани за културни мероприятия. Огромната Житна зала ще бъде приспособена за изложби, но ще продължи да приютява съботния сутрешен пазар. Дворецът Жак-Кьор, датиращ от 15-ти век, ще бъде отворен за произведения на изкуството, заети от парижкия Център „Помпиду“.

Но водещият проект е създаването на „Европейско градче на художници и автори“ в бивш хоспис от 15-и век, който ще бъде напълно реновиран.

„Първо ще има поддържаща функция“, обяснява Ян Галут и добавя: „Ние ще бъдем европейски ресурсен център, като наблягаме върху правата на артистите, обучението, започването на кариера, здравето.“

Според него структурата ще ангажира специалисти в подкрепа на артисти, преводачи, лекари и психолози – според всеки конкретен случай.

„Хора на изкуството от цяла Европа ще могат да се обаждат, да идват на място или да правят видео разговори, за да бъдат подкрепени във всичките си усилия“, предвижда кметът.

Друга силна страна на кандидатурата, която спечели срещу три други френски града (Руан, Клермон-Феран и Монпелие) е влакът.

„През 2028 г. няма да можем да живеем в европейска столица на културата по старому – така че поставихме голям акцент върху въглеродния отпечатък“, обяснява Ян Галут.

По програма специално наети влакове ще се отправят на „пътувания – приключения“ с тръгване от Румъния, Норвегия, Португалия, за да пристигнат в региона. По пътя ще се разглеждат изложби в градовете на междинни спирки и ще се изнасят артистични представления във вагоните. Гарите Париж-Аустерлиц и Бурж ще бъдат озеленени от художници и превърнати в „огромни произведения на изкуството“.

„Ще има подкасти, комикси, концерти – всичко, за да направим пътуването нещо приятно“, настоява координаторът и добавя: „Традиционният пролетен музикален фестивал на Бурж ще придобие европейско измерение през 2028 г.“

След Париж (1989 г.), Авиньон (2000 г.), Лил (2004 г.) и Марсилия (2013 г.) Бурж ще може да се изяви на националната и европейската сцена и ще приветства най-малко два милиона посетители през 2028 г., не скрива радостта си кметът Галут.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights