25.04.2024 | 11:01

Френският институт отбелязва със специална програма Месеца на франкофонията у нас

През месец март празнуваме френския език и френскоезичните култури както в България, така и на петте континента. Тази 2024 година е белязана от две големи международни събития, които ще предоставят много възможности за честване на френския език. Това са Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж, както и XIX Среща на върха на Франкофонията във Вилер-Котре и Париж на 4-5 октомври на тема „Да създаваме, внедряваме и предприемаме на френски език“.

През целия месец март Френският институт в България предлага богата и разнообразна програма в партньорство с различни българки и чуждестранни институции, образователни и неправителствени организации.

Френският институт обединява усилията си с учителите по и на френски език, които допринасят за жизнеността на Франкофонията чрез творчески и празнични дейности, представящи богатството и разнообразието на френския език, провеждани с техните ученици и студенти в цялата страна.

Културни и музикални събития, прожекции на филми на френски език и специална поредица „Кино за ученици“, творчески ателиета, конкурси, изложби, караоке, литература, четене, творческо писане, театър на френски език, „Grand Quiz de la francophonie“, Европейска асамблея на гимназистите франкофони, събития в рамките на Олимпийската и Параолимпийската седмица, дебати за спорта, срещи със спортисти, ателиета по хип-хоп и съвременни танци.

На 20 март започва и кампанията „Continuons en français – да следваме на френски в България“ за популяризиране на възможностите за следване на френски език в български университети. Организатори са Националното бюро на университетската агенция по франкофонията в България и Асоциацията на преподавателите по и на френски език. Партньори на кампанията са Министерството на външните работи, Министерството на образованието и науката, Френско-българската търговска и индустриална камара и др. Кампанията предвижда университетите у нас, които предлагат франкофонски програми, Университетската агенция по франкофония, представители на институциите и бизнеса да осъществяват до края на май 2024 г. срещи с ученици, които изучават френски език.

В звуковия файл можете да чуете разговора с Клодия Калво, аташе по сътрудничеството в областта на образованието към Френския културен институт, документален запис от откриването на кампанията „Continuons en français – да следваме на френски в България“ в Девета френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, както и анкета с ученици от Френската гимназия в София.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights