19.06.2024 | 1:20

Хайку по света и у нас

Международният ден на хайку поезията се отбелязва всяка година на днешната дата 17 април. Той е част от честването на Националния месец на поезията, провеждан ежегодно в САЩ. За първи път в България на 17 април във връзка с хайкуто инициативи организират Българският хайку съюз и Столичната библиотека през 2019 г.

Краткият жанра води началото си от Далечния Изток, но днес е разпространен по целия свят. Хайкуто претърпява и своеобразна революция, въореки че е твърда жанрова форма със строги правила. В настоящето ни качествено хайку се пише и в Европа, на Балканите и в България, отбелязаха за Радио Шумен Петър Чухов и Владислав Христов. 

Петър Чухов е автор на книги с поезия и проза. Освен носител на редица награди той е и съставител, редактор и автор на предговора в първата антология на българското хайку, издадена в чужбина – двуезичният сборник на унгарски и български „Различна тишина“.

Владислав Христов е поет, прозаик, фотограф и автор на хайку. Роден е в Шумен и е носител на редица награди, в това число и от Япония. Има пубикации на няколко континента в специализирани хайку издания и многократно е селектиран в класациите за най-креативните хайку автори в Европа.

Източник: БНР Шумен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights