25.04.2024 | 16:20

Хората не са имали представа за реалните параметри на престъпността в периода от 1944 до 1989 г., смята историкът Стефан Иванов

Хората не са имали представа за реалните параметри на престъпността в периода от 1944 до 1989 г. Това каза историкът д-р Стефан Иванов по време на представянето на книгата му „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“ в Централния дом на архитекта тази вечер.

„Всички ние, които сме живели някаква част от съдържателния си живот в онези години, сме живели в някаква заблуда. Разбира се, тази заблуда е неизменна част от тоталитарното общество, понеже всяко едно тоталитарно общество, което дава свобода, се обрича на гибел, рано или късно“, отбеляза Иванов.

Според него томът е отключил както много положителни емоции, така и много бесове. „Аз очаквах тези бесове, но най-приятно от всичко е, че тези бесове не вадят контрааргументи. Те воюват със своите митове. Те казват: „Вие давате някаква статистика, обаче ние не си заключвахме вратата“, каза авторът на „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“.

По думите му тази книга не завършва започнатия разговор, а по-скоро отваря вратата към един по-голям такъв. Д-р Стефан Иванов допълни, че трябва да се направи подобно изследване и за периода на Царство България. Така ще можем да имаме един съдържателен сравнителен анализ между едното и другото, смята той.

„Книгата покрива на практика целия период на комунизма, като изследва тежките представления и представя статистика за тях“, посочи проф. Момчил Методиев от Института за изследване на близкото минало. Той отбеляза, че томът е написан въз основа на огромен емпиричен материал. Сред тях е архивът на Министерството на вътрешните работи.

Проф. Методиев каза, че книгата е възможно да предизвика полемики и да влезе в противоречие със спомените на някои хора. Въпреки това, според него, голямо предимство е, че авторът работи с документи, а „с архивите трудно се спори“.

Тъкмо навреме идва тази книга за широката аудитория, смята професорът по наказателно-процесуално право Веселин Вучков. Според него обществото е в дълг към младото поколение, тъй като до този момент не се е намерил изследовател, който да направи такова важно историческо обобщение, каквото е представено в „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“.

„Друго голямо достойнство на книгата, което открих, е, че Стефан Иванов се е спрял на институционалния отговор на вътрешното министерство като противодействие на т.нар. „криминална престъпност“, каза проф. Вучков. Той допълни, че авторът се е спрял на институциите и реформите във вътрешното министерство през отделните десетилетия, като ги е периодизирал много сполучливо.

На събитието в Централния дом на архитекта присъстваха още Филип Димитров, министър-председател на България в периода от 8 ноември 1991 до 30 декември 1992 г., доц. Стефан Дечев, проф. Вили Лилков и др.;

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights