01.12.2023 | 21:43

ХХVI МЕЖДУНАРОДЕН МЛАДЕЖКИ МУЗИКАЛЕН КОНКУРС „НАДЕЖДИ, ТАЛАНТИ, МАЙСТОРИ“ ДОБРИЧ, 4-8 СЕПТЕМВРИ 2023 г.

Международният музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“, Добрич се провежда ежегодно през месец септември в град Добрич под патронажа на кмета на града. В дългата вече 26 годишна история на Конкурса „Надежди, таланти, майстори“ – превърнал се в една от емблемите на културния живот в Добрич като членове на международното жури са участвали именити музиканти и преподаватели. Това е възможност за творческо общуване между различни поколения, тъй като освен конкурсната част се провеждат майсторски класове, лектории и др. За мнозина от младите дарования този конкурс дава мощен тласък за професионалното им израстване, а за най-добрите е старт на успешната им международна кариера. На тазгодишното издание, което ще се проведе в дните 4 – 8 септември 2023 г. жури ще бъдат – проф. Огнян Константинов /виола/ – Председател, акад. Милка Митева /пиано/, проф. Гинка Гичкова /цигулка/, проф. Анатоли Кръстев /виолончело/, д-р Милена Манева – Вълчева /класическа китара/. Вдъхновителят и „сърцето“ на конкурса е проф. Виктор Чучков – Почетен председател. За 2023 г. видовете инструменти за солистичните категории са разширени: пиано, цигулка, виола, виолончело, класическа китара. Интерес представляват категориите: Учител/ученик, Акомпанимент, Камерна музика. Лауреатите на призови места получават Диплом и парична премия от организаторите – Община град Добрич. Имало е издания, в които не се е присъждала най – високата награда „Гран при“, което говори за високите му изисквания. Конкурсът е включен в Програмата за закрила на деца с изявени дарби към Министерство на културата, за чиято методическа помощ Организационният комитет е особено признателен. Конкурсът има Регламент и съпътстващи документи, публикувани на сайта на Общината. Също там се публикуват и протоколите с класирането след края на всеки конкурсен ден. Организаторите осигуряват подходящи зали за репетиции, съдействат за осигуряване на корепетитори и цялостния комфорт на участниците и техните придружители. Конкурсната част се провежда в Огледална зала „Нели Божкова“ в града, като пианистите имат привилегията да свирят на роял „Стейнуей“. След приключване на конкурсната част и определяне на лауреатите е церемонията по награждаването, последваща от техни изпълнения – концерт, представящ най- доброто от конкурсната част. За тази година са подали заявления 65 бр. солисти, в категория Акомпанимент – 1 бр., Учител/ученик – 1 бр., Камерна музика – 3 бр. ансамбли, вкл. Сонатни дуа пиано и кларинет, пиано и обой и дуо флейти. Освен от цяла България, има участници от Южна Корея, Турция и Украйна. Всички документи се публикуват на официалната интернет страница на Община град Добрич.

Надпреварата ще е особено напрегната предвид силната конкуренция и високите изисквания на журито.

Почетен Председател – проф. Виктор Чучков.

Световноизвестен български пианист и композитор, професор по „Камерна музика” в Държавната музикална академия „П. Владигеров” и в НАТФИЗ „Проф. Кр. Сарафов”. Води майсторски класове по пиано, камерна музика и композиция в Холандия, Бразилия, Малайзия, Македония, Италия и Гърция, концертира в България и чужбина и участва в жури на международни конкурси и фестивали.
Председател – проф. Огнян Константинов.

Завършва НМУ „Любомир Пипков”, София като ученик на Борис Абаджиев по виола и Георгита Бояджиева по камерна музика. Учи в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа по виола на проф. Александър Нейнски и по камерна музика на проф. Димо Димов и проф. Димитър Козев. Бил е солист-водач в Симфоничния оркестър на БНР. От 2005 г. до 2016 г. свири в известния квартет „Димов”. През 2013 г. защитава образователно-научна степен „Доктор” по музикознание в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, в която понастоящем е професор. Член е на камерния ансамбъл „Софийски Солисти”. Като солист и камерен изпълнител е участвал многократно във всички български музикални фестивали „Софийски музикални седмици”, „Варненско лято”, „Мартенски музикални дни”, „Аполония”, „Пианиссимо”, „Фестивал на камерната музика”, Пловдив, както и в значими чуждестранни фестивали: „Пражка пролет”, „Моцартови дни”- Байройт, „Europalia”, „Europamusicale” и др. Сред записите, които е реализирал за БНР, БНТ, Bayrische Rundfunk, VMC „Musical Trеsaurus”, „Labor Records”, „Concord Concerto” личат произведения като „Лакриме” от Б. Бритън, „Кадиш” от М. Копитман, „Сюита в старинен стил” от А. Шнитке, „Соната за флейта, виола и пиано“ от К. Дебюси, световната премиера на „Blood Moon Rising” от Пол Ван Брюхе и др. Изнася майсторски класове по виола и журира в престижни конкурси.
ЧЛЕНОВЕ:


Акад. Милка Митева е родена в град Елена. Завършва СМУ „Добри Христов” гр. Варна, в класа по пиано на Мила Михайлова. Продължава обучението си в ДМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Панка Пелишек и проф. Милена Моллова. Има специализация в Московската консерватория при проф. Михаил Воскресенски. От 1977 г. е преподавател по пиано в НМУ „Любомир Пипков” гр. София, а от 1992 г. е негов Директор. От 1994 г. е Художествен директор на Международния конкурс „Млади музикални дарования“. По случай 100 – годишнината на НМУ „Л. Пипков”, през 2004 г. инициира създаването и провеждането на Международния конкурс „Млади виртуози“. Като член на жури участва в следните конкурси: „Валентино Буки” в Рим, Международен конкурс за пианисти в гр. Киети, Италия, Национален конкурс за пианисти „Димитър Ненов”; Национален конкурс „Млади музикални дарования”, Първи преглед на клавирни дуа – София‘; Национален конкурс за пианисти „Мила Михайлова” гр. Варна, Национален конкурс „Панчо Владигеров”; Национален конкурс „Веселин Стоянов”. Лауреат е на Кристална лира; Специалната награда за високи педагогически постижения от Международния конкурс „Млади пианисти” Москва и Награда „Следовник на народните будители”; Златна книга – Сертификат за принос към развитието на българската култура; Награда на министерство на културата; Музикант на годината – Наградата за най-добри педагогически постижения; Награда от Министерство на културата; Награда „Златно перо”; Награда на Фондация „Мариеле Вентре” за принос към младите дарования и грижите за децата на България; Носител на Грамота от Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий” за изключителен принос при изграждането и развитието на НМУ „Л. Пипков”; Грамота на Кмета на София за достойно представяне на град София и Р България в национални и международни форуми и Награда от Министерство на Културата. През 2019 г. Президентът на България издава указ и връчва Орден „Кирил и Методий“ с огърлие. През 2011 г. БАНИ присъжда на Милка Митева званието Академик.

Проф. Анатоли Кръстев – един от големите български музиканти, чието присъствие на наши и световни сцени отдавна се е превърнало в еталон за високо изпълнителско майсторство, тънък усет към художественото изграждане, познаване и дълбоко вникване в стилистиката на музикалното съдържание, богата ерудиция и фина чувствителност към динамиката на процесите в съвременната култура. Познанията му се простират и в изобразителното изкуство, литературата, историята и теорията. Проф. Анатоли Кръстев ръководи майсторски класове във Франция, Англия, Белгия, САЩ, Корея, Гърция, Португалия, Бразилия, Македония и др. Съвместно с Янош Старкър и М. Баке е почетен президент на Академията за млади таланти в Марсилия, член е на жури в редица международни конкурси: Пражка пролет, Прага; Ваймар, Германия; Рио де Жанейро, Бразилия; Сеул, Южна Корея и др. Има многобройни награди и отличия от конкурси, фестивали и форуми. Носител е на Кристална лира и Златна лира от СБМТД и наградата „Златна муза”. Анатоли Кръстев завършва Консерватория в Тунис при Гвидо Еврайт и НМА „Панчо Владигеров“ в класа на проф. Велко Карастоянов. Специализира при Андре Навара и Янош Старкър. От 1972 година преподава в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, където е професор. Негови възпитаници са солиращи артисти, концертмайстори и оркестранти на най – реномирани подиуми, в престижни състави, както и педагози във висши музикални училища и университети по света.

Проф. Гинка Гичкова започва обучението в родния Шумен при известния цигулков педагог Веселин Спиров. На 12 години изнася първия си самостоятелен рецитал. Завършва музикалното училище „Добри Христов“, Варна. По-късно в Музикалната академия учи в класа на проф. Емил Камиларов. Печели многобройни награди и отличия на международни конкурси в Полша, Канада, Швейцария и др. Преподавателската дейност на Гинка Гичкова е свързана преди всичко с НМА “Проф. Панчо Владигеров”, където е професор, а от 1992 г. е поканена да преподава в Северно-гръцката консерватория в Солун. Професор Гичкова развива богата и активна дейност. Гостува като солист на всички оркестри в България, както и на филхармонии в Швейцария, Германия, Чехия, Румъния, Тунис под диригентството на Д. Петков, К. Илиев, Е. Чакъров, В. Стефанов, Й. Дафов, М.Таварес, Й. Конта и др. Води летни курсове по интерпретация в Солун, Гърция. Била е член на жури по цигулка и камерна музика в България и чужбина. Нейни ученици са лауреати и носители на първи награди от наши и международни конкурси.

Д-р Милена Манева – Вълчева е родена в гр. Добрич, където завършва средното си образование и започва активна музикална и педагогическа дейност. През 1991 г. се дипломира в АМТИИ гр. Пловдив, специалност “Музикална педагогика”. През 2010 г. защитава докторска дисертация в НБУ – София. От 1991 г. до момента е преподавател по китара в НУМТИ „Д. Петков” гр. Пловдив. Работила е и като хоноруван преподавател по китара в АМТИИ гр. Пловдив и ПУ „Паисий Хилендарски” гр. Пловдив. Активно концертира в България и в чужбина. Работи и в различни ансамбли и формации – с цигулка, флейта, ударни инструменти, като солист на камерни и симфонични оркестри и др. Води семинари и майсторски класове в Гърция, Словакия, Сърбия и Черна Гора, Кипър, Турция, Италия. Автор на много транскрипции за две и повече китари на творби от Бах, Скарлати, Виана, Пиацола, Гершуин, Малатс, Джоплин. Известна е като специалист по нотен компютърен набор далеч извън пределите на страната, подготвила е за печат редица партитури за някои от най-престижните специализирани издателства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights