24.04.2024 | 14:54

Хърватската поетеса Соня Зубович бе наградена на фестивала „Славянска прегръдка“

Снимки: VL Архив

Международният фестивал на поезията „Славянска прегръдка“ бе открит в София на 6 март

17-ият Международен поетичен фестивал „Славянска прегръдка“ бе открит в Концертната зала на Централния военен клуб в София. На 6 март над 150 писатели отдадоха почит на събитието, чийто почетен патрон е президентът Румен Радев.

Елка Няголова – председател на „Славянската академия“ в презентацията си очерта културно-географската траектория на съпътстващите събития от 2007 г. до днес: освен 17 фестивала в България, неколкократно са провеждани странични събития в Полша, Република Сръбска, Русия, Словакия, Сърбия, Хърватия, Черна гора, Чехия и др.

  • Днес фокусът е върху хърватския език. Защо започваме с него? Нашите два народа бяха избрани отгоре. Те са де факто продължения и последователи на делата на светите братя Кирил и Методий. Хърватският народ е запазил Глаголицата. Може би много от вас не знаят, но в хърватските църкви отците четат свещените книги с Глаголицата до началото на XIX век! Освен това хърватинът Йосип Юрай Щросмайер е този, който дава убежище на Константин и Димитър Миладинови, финансира издаването на книгата им „Български народни песни“. Още преди Освобождението Йосип Юрай Щросмайер подкрепя будните български момчета да учат в хърватски университет. Българското посолство в Загреб всяка година полага венци пред паметника му, каза Елка Няголова.

Подчертавайки братските исторически контакти между хърватския и българския народ, Н.Пр. Ясна Огняновац, посланик на Хърватия в България: „Отношенията ни са изключително добри. Освен интензивните икономически връзки, развитието на културните връзки е важно за мен. Затова представянето на тези две антологии е празник за нас и начин да подновим сътрудничеството си“.

Елка Няголова представи концепцията за двете антологии „Любовта – солта на живота“ (с корицата и илюстрациите на Стоилов Стоилов) и „Мама“ (корици и илюстрации на Христо Кралев). И двете луксозни издания са двуезични: българско/хърватско, с български и хърватски поети. Книгите са издадени с подкрепата на фонд „Култура“ на Община Варна и Министерството на културата на Република Хърватия.

Последва церемонията по награждаването. Голямата награда „Атлант славянството“ за принос към славянските култури и по повод 110-годишнината на СБП отиде при Съюза на българските писатели, с председател Боян Ангелов.
Голямата награда „Летящо перо“ на Славянската академия за 2022 г. бе присъдена на Найден Вълчев за цялото му творчество и по повод 95-годишния му юбилей.
Голямата награда „Летящо перо“ на Славянската академия за 2021 г. бе присъдена на Георги Константинов за цялостно му творчество. .

Наградата „Сребърно летящо перо“ отиде при Соня Зубович (Хърватия), Ники Комедвенска (България), Лалка Павлова (България), Петя Цонева (България).
Специалната награда на Съюза на българските писатели бе присъдена на Димитър Милов – за стихотворение в конкурса на тема „Мама“ и по повод неговата 70-годишнина.
Източник: vecernji.hr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights