28.05.2024 | 15:51

Хърватски късометражен филм спечели голямата награда на 19-ия Световен фестивал на анимационния филм във Варна

Снимка: БНР

Късометражният филм „Семеен портрет“ на Леа Видакович от Хърватия печели голямата награда (Гран при) на 19-ия Световен фестивал на анимационния филм във Варна. Наградите бяха обявени на пресконференция от журито, което се състои от петима души – Емил Христов, Алис Сае, Раймунд Круме, Ноел Палацо и Роберт Сова. 

Заради силното участие на късометражните заглавия, журито дава специален диплом и на „Красиви фигури“ на Соткин Верстеген от Белгия. За най-добър пълнометражен филм бе обявен „Демоните на моя дядо“ на Нуно Беато от Португалия. И в тази категория има специален диплом за „Гигантско приключение“ на Едуард Шулд от Перу. 

При детските анимации най-високо е оценен „Не е приказка“ на Малгожата Рибак от Полша. С диплом е отличен „Дива история“ на Алин Кертен от Белгия. Сред студентските филми най-добър според журито е „Източният дъжд“ на Мили Йенкек от Естония, а два диплома отиват при „Косматите“ на Люси Гранек от Франция и „Полупразно“ на Катаржина Орловска от Полша. 

Има награди и за най-добрите хорър и еротични филми, на които бяха посветени специални тематични прожекции по време на фестивала. В първата категория печели „Кактусът“ на Рикардо Кумп, а във втората – „Y” на Матеа Ковач. 

За най-добър български филм на 19-ия анимационен фестивал във Варна е обявен „Обезличаване“ на Спартак Йорданов. Той получава още награди за дебют и на Съюза на българските филмови дейци. Като млад артист е отличен Том Корито Блумен за филма му „Приятелски огън“

Журито е изгледало за три дни 127 филма, сподели на пресконференцията Емил Христов. По думите на колегите му Раймунд Круме и Алис Сае всички продукции са били с много високо качество. 

Фестивалът завършва тази вечер с церемония по награждаване във Фестивалния и конгресен център във Варна. След това ще бъдат прожектирани филмите на призови места в късометражните категории.

Източник: БНР Варна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights