19.06.2024 | 1:32

Централата на ЮНЕСКО в Париж показва шедьоври от Рилския манастир

По повод 40-годишнината от включването на Рилския манастир в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 21 до 27 април 2023 г. в Централата на организацията в Париж ще бъде показана фотодокументалната изложба „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“.
Манастирът, чието значение далеч надхвърля Балканите, в продължение на повече от хиляда години е културно средище и съкровищница на Православието. Изложбата е подготвена от екип на Института за балканистика с Център по тракология на Българската академия на науките и е в изпълнение на Националната научна програма „Развитие на българистиката в чужбина“, финансирана от Министерството на образованието и науката.
Изложбата се осъществява под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО с любезното съдействие на Рилския манастир, Постоянното представителство на Република България към ЮНЕСКО и Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Република България.
Официалното откриване ще се състои на 24 април 2023 г. (понеделник) от 12.30 ч. в Централата на ЮНЕСКО в Париж (7 place de Fontenoy, 75007 Paris), информират от Центъра по тракология.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights