22.06.2024 | 20:13

Цигуларката Бомсори и кларинетистката Сабине Майер свирят под диригентството на Найден Тодоров

Цигуларката Бомсори и кларинетистката Сабине Майер свирят под диригентството на Найден Тодоров, снимка – Софийска филхармония

Концерт на Софийската филхармония с участието на две световноизвестни музикални звезди – цигуларката Бомсори и кларинетистката Сабине Майер, ще се състои 6 юни в зала „България“, съобщават от филхармонията.  

Диригент ще е маестро Найден Тодоров. Ще звучат Концерт за цигулка от Феликс Менделсон и Концерт за кларинет от Карл-Мария фон Вебер.

Бомсори е призната за явление в света на класическата музика. Носителка е на награди от най-престижните международни конкурси, сред които са „П. И. Чайковски“, „Кралица Елизабет“, „Ян Сибелиус“, „Джоузеф Йоахим“, „Хенрик Виенявски“, „Сендай“. Нейните изпълнения се отличават с невероятен енергичен тон и техническо съвършенство, което покорява сърцата на публиката по целия свят, посочва критиката.

Тя е изнасяла концерти с най-големите оркестри и под диригентството на именити диригенти, като Яп ван Зведен, Марин Алсоп и Фабио Луизи. Албумите ѝ, издадени от „Уорнър класик“ и „Дойче грамофон получават  високи оценки и номинации за престижни награди.

Сабине Майер е носителка на осем награди „Ехо класик“, наградата „Брамс“ и френския медал „Кавалер на изкуството и литературата“ . Тя е първата жена, приета в редиците на Берлинската филхармония, където изгрява нейната звезда. Поканена лично от Караян, след 9 месеца тя напуска оркестъра, за да се посвети на изключително успешна солова кариера.

Има записи за EMI Classics, Deutsche Grammophon и Sony.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights